teisipäev, 25. jaanuar 2011

Emasid vist pole olemas

Kui see kusagilt loetud nupuke tõele vastab, siis täpselt nädala pärast on üle lombi uus kord. Riigidepartmangu poolt produtseeritud bürokraatias on alates veebruarist kaotatud ankeetidest lahtrid "Ema" ja "Isa". Need on asendatud sõnadega "Lapsevanem nr.1" ja "Lapsevanem nr.2". Tunnistan, et esimene mõte oli, et no nii - tänu sellele pedevärgile oleme nüüd nii kaugele jõudnud. Olen isiklikult proovinud olla kõigis "nendes" küsimustes arusaaja ja igati tolerant. Ometi on asju, mis peaksid olema pühad, mõtlesin.

Maha jahtudes liikus aga mõte edasi, et asjad on pisut keerulisemad. Kas sünnitaja on ikka alati ema ja sigitaja isa? Kes on hüljatud ning seejärel lapsendatud lapse ema või isa? Kas ema elukaaslane, kes on sisuliselt võõra lapse üles kasvatanud on isa või keegi muu? Neid küsimusi võiks konstrueerida hulgim. Kaasaegse maailma peresuhted ja mudelid on sedavõrd keerulised, et mina oma lubjastunud mõistusega ei jõua enam järjel püsida. Ja ega ma ei peagi kõigest aru saama. Piisab kui lapsed neid asju mõistavad, loomulikeks peavad ja on lihtsalt rõõmsad. Küll mina olen rõõmus koos nendega.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga Sa küsi Looduselt, tema teab, kas emasid on olemas.

Anonüümne ütles ...

hea nägemine aitab ikka rõõmsalt elada, ja-jah

Kaamos ütles ...

Kodukandi koolis käis piiga, kelle ema oli lapse oma ema juurde "paariks päevaks" jätnud.
Järgmine kord nägi too ema oma tütart korral, mul käis kooliaktusel tänukirja vastu võtmas. Tänukiri "Parima õpilase emale".

Mina jäin sõnatuks.
See tütarlaps õnneks ei jäänud.

Ehkki, jah, see poliitilise korrektsuse tagaajamine on mõnes asjas tugevalt üle võlli kiikunud ja tasakaalust kõvasti väljas.

Lendav ütles ...

Teinekord võib sellisest ümberütlemisest ka kasu olla. Meenub, kuidas ema ettenähtud ajal väljateenitud pensionile ei saanud - seaduses olid lubatud varem pensionile "õde" ja "kasvataja". Aga ema juhtus mõni aasta töötama töökohal "õde-kasvataja" ja seda ei olnud tarkades raamatutes üles tähendatud... Mitu aastat läks kaotsi...

Võib ju öelda, et "vanem 1" ja vanem 2" on vajalikud ehk ainult erijuhtumitel, aga nagu elu näitab, koosnebki tavalise inimese elu kõikvõimalikest erijuhtumitest. Tean minagi naist, kes sai alles 16-aastaselt teada, et teda on kasvatanud vanaema, mitte ema...

Kristiina ütles ...

Yhe ~8aastase Saksa poisi s6nad t2heldati yles: "Ema on tädi, kes kasvatab mehe lapsi, teeb süüa ja peseb tema pesu." Allikat kahjuks enam ei m2leta.