teisipäev, 20. aprill 2010

Eino Baskin


Muidugi võib mälestusi kirjutada vormiliselt väga erinevalt. On selliseid faktiraamatuid-monograafiaid, "ilukirjanduslikke katsetusi", usutluvormis raamatuid koos intrvjueerija eneseupitusega. Eino Baskini "Naer läbi pisarate" on selline vorm, kus lugejatele jutustatakse lugusid. Ning kui seda tehakse hästi, siis see mulle meeldib. Selles raamatus pole ainult lood head. Sest mida saabki Baskini kirevas elus muud olla kui palju häid lugusid, isegi kui need on kurvad.

Mina tõstaksin esile hoopis avalehel tagasihoidlikus šriftimõõdus toodud "kirja pannud Piret Tali" nime. Ilmselt on raamatu autor teinud hulga intervjuusid Eino Baskiniga. Ilmselt ja vaieldamatult on Baskin küsimustele vastates olnud hea jutuvestja ning elukogenenud inimesena ka piisavalt tark vastamaks küsimustele nii, et vajadusel jätta vastamata või küsimustele vastates teinud valikuid selles, mida rääkida, mis kõlama jääks. Piret Tali fenomen seisneb selles, et erinevalt paljudest teistest ajakirjanikest, kes võõraste inimeste mälestusi "kirja panevad", oskab Piret jääda täielikult märkamatuks. Lugejale on jäetud mulje nagu Eino Baskin ise oleks selle raamatu kirjutanud. Kõik, kes asjaga aga veidikenegi kokku puutunud, teavad, et intervjueeritava suulised vastused pole pahatihti ja reeglina kirjalikult esitatuna eriti nauditavad. Ometi on enamus ajakirjanikest läinud kellegi mälestuste üllitamisel just seda teed. Tulemuseks siis igavad raamatud nagu seda oli minu viimati loetutest Heidy Tamme mälestusteraamat.

Ma kujutan ette seda töö mahtu, mida Piret Tali pidi tegema Eino Baskiniga tehtud intervjuude toimetamisel. Küsimus pole lihtsalt Tali poolt tehtud valikutes ja terviku komponeerimises, mis selle raamatu puhul on väga hea. Tõstaksin esile hoopis muud. Kirjalike tekstide toimetamine on mõnikord keeruline töö. Suuliste tekstide "tõlkimine" kirjalikuks tekstiks on seda enam vaevanõudev. Raamatu autor, Piret Tali on ka sellega suurepäraselt hakkama saanud. Ma ei tea, kas kirjastajad on ülalöeldut tähele pannud ning kui oluliseks nad seda peavad - mälestusraamatute kvaliteeti. Kvantitatiivselt müüvad need raamatud niigi. Igal juhul on Piret Tali minu silmis kvaliteedimärk.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.