teisipäev, 27. oktoober 2009

Solaris

Olin minagi nende hulgas, kellele meeldis Sakala keskus. Seda hoonena. Minu poolehoid ei ulatunud barrikaadidele ja allkirjadeni, sest mõtetega olin juba sellest linnast ja enamgi veel lahkumas. Lihtsalt mulle meeldivad paekivist müürid, sest see on midagi, mis on Eestile omane. Tallinna linna diktaatorina oleks ma ammu põlistanud linna ehituseeskirjadesse järgneva põhimõtte. Mistahes hoone lammutamisel, selle asendamisel uue hoonega, peab uus hoone sisaldama samas mahus paekivi elemente, mis oli lammutatavas hoones. Praegune Tallinna isevalitseja pole seda käsku veel(?) teinud. Ja ju ka linnaarhitektidel praegu ja minevikus on olnud sellest paekivist kama kõik.

Tegelikult on tore kui majad sünnivad. Kuna ma ise pole Solarises käinud, siis piilusin "vastsündinu" pilti uue kultuurimaja koduleheküljelt:



Midagi on vanast majast "geneetiliselt" üle kandunud ka järglasele. Vanast endast nagu lahkunud inimestestki jäävad mälestused. Üks neist on postkaardina müügil internetioksjonil alghinnaga o,75 eurot. Ju siis see oli ja on vana Sakala Keskuse õiglane hind.



4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vanas majas oli kindlustunde hingust ja tegelikke väärtusi..
Seda maja muuseas ehitati kah ligi 3 aastat... Mäletan oma lapsepõlves seisis seal üks puumaja, mis ennem Karla Katedraali siis oli..
Samas, see maja oli ka seest tegelikult väga võimas ja kena...
Ma arvan, et tallinasse minnes vaatan selle Solarise ära.. kui ta ennem muidugi kokku pole kukkunud... mine sa seda ehituskvaliteeti tea...

tegelinski ütles ...

Miskipärast kummitab mind mälestus, et Sakala keskus sai valmimisjärgus olles ka päris karmi kriitika osaliseks. Et rahvale nagu ei meeldinud?

Anonüümne ütles ...

Tere
Solaris on küll minu korterist max 5 min kaugusel aga ma ei ole näinud vajadust sinna "hängima" minna ja oma arvamust sellest kujundada.
Rohkem huvitab mind aga " ...selle talve surnud..." kirjade järg.
Kas kirjad said otsa või sai TAHE neid avaldada otsa?

Lugupidamisega

Jaan
jaan@kuningas.ee

Hundi ulg ütles ...

Jaan, tahtsin anda lühivastuse, kuid nägin, et selles on ainest eraldi postituseks. Proovin selle enda jaoks selgeks mõtelda.