esmaspäev, 5. oktoober 2009

Raadiomaks

Keegi Jaan Laas, Jaanimõisa talus Karksi vallas sai järgmise sisuga kirja: " Palutakse raadiomaksud tasuda hiljemalt 1. oktoobriks s.a. Maksude õigeks ajaks mittetasumisel kaotate raadio kasutamise õiguse ja ühtlasi võib küsimusse tulla raadio võõrandamine."

Teatavasti kehtestati meil esmakordselt raadiomaks 1927. aastal. Kui suur sõda oli jõudnud meie territooriumile, korjati raadiod elanikelt ära. Sakslased omakorda andsid need jälle tagasi ja raadio omanik pidi jälle maksu maksma. Venelaste taas tulles jäeti raadioaparaadid selleks korraks rahule, kuid kuni 1962. aastani tuli tasuda sellelt raadiomaksu. Ei tea, mis põhjusel maksust loobuti. Võib spekuleerida, et tolleks ajaks oli nõukogude impeerium juba kaetud "kvaliteetsete" segajatega. Vaatamata eetri ragisemisele ja undamisele sai iga õhtu kell kuus kuulatud eestikeelset Ameerika Häält, muusikat raadiojaamast Radio Luxembourg ja muidugi lühikest aega legendaarselt piraatlaevalt Radio Nord.

Sellist toredat postkaart-teatist müüakse ühes inglisekeelses internetioksjonis alghinnaga 50 US dollarit. Vaevalt, et hinna on määranud sedavõrd kirja sisu. Pigem ikka posti ja eritemplid.

6 kommentaari:

Helve ütles ...

dokumendid jutustavad huvitavaid lugusid kui nad satuvad oskusliku lugeja ja jutuvestja silmapiirile.

Segasumma Saara ütles ...

Mis sinna serva peale on kirjutatud? Umbes et, "meie saame omadega läbi"... aga sealt ülevaltpoolt ma ei saa aru :D.

Hundi ulg ütles ...

Helve, tänud. Oled tabanud ära mu mõttekavatsuse.

Mina olen blogipidajana tegelikult kehv kirjutaja. Trükin oma mõtte ühe hoo ja kiiruga ekraanile. Ning siis ruttu see avaldamise nupp. Ise loen kirjutatut nädalaid või kuid hiljem ja siis häbenen. Grammatika vead, ebaloogiline lauseehitus, stilistiliste algtõdede eiramine, ebaselge mõte, kompositsioonivead jne.

Aga las olla. Pean ise seda blogistamist rohkem ääremärkusteks või ülestähendusteks. Mitte kunagi kirjutavate heade juttude kondikavaks.

Hundi ulg ütles ...

Trulla, proovisin luubiga ja ilma. Ka mina ei saa aru. Sõnum tundub olevat isiklikku laadi. Seega, ühel pisikesel postkaardil oleks jutustada vähemalt veel üks põnev lugu.

Anonüümne ütles ...

Trulla ütles ...

Mis sinna serva peale on kirjutatud? Umbes et, "meie saame omadega läbi"... aga sealt ülevaltpoolt ma ei saa aru :D.
********''
Jaan Laas
Karksi v. Jaanimaa (?)
külje peal :
Nimi(e) ei ole Jaanimaal,saata meie Jaanimaa (?) läbi.

Anonüümne ütles ...

VEEL:MU NÄGEMINE ON -18 ! LÜHINÄGELIKUD NÄEVAD LÄHEDALE PAGANAMA HÄSTI,TERVE ELU OLEN SELLEGA HIILANUD.SEE-EEST EI TUNNE INIMEST KÜMNE MEETRI PEALT ÄRA.PARADOKS.