reede, 23. oktoober 2009

Käisin linnas ja vahtisin tüdrukuid


Ega ma ei oska kindlalt öelda, kas selline noorte tüdrukute vaatamine minu vanuses on päris normaalne. "Normaalses" ühiskonnas küsiksin seda oma prühhoterapeutilt. Seekord siis aga sedasi, et algul jäi silma üks, siis kaks ja niimoodi, kuni lõpuks avastasin end sellelt, et ma kohe otsin selles ülikoolilinna tänavapildis tüdrukuid, kes vanuselt kõlbaks mulle tütreks.

Peagi adusin, et see tüdrukute vaatamine ei ole õnneks ilming pagan teab juba mitmendast "noorusest". Sellest samasest pisut naeruväärsest aga ehk ka pisut kurvast ealisest iseärasusest, mis kaasneb meeste vananedes. Ei, enda rahustuseks võib öelda, et minu ootamatu huvi noorte tüdrukute vastu kandis pigem moetaeaduslikkku alget. Nimelt avastasin, et teatud regulaarsusega kohtab tänavapildis kaht teineteisest selgelt eristuva välimusega tüdrukutüüpi.

Esimene rõhutab kogu oma riietusega poisilikkust ja teine nukulikkust. Tuleb tunnistada, et jahedas ja niiskelt kõledas oktoobriilmas on poisilikud tüdrukud oma lühikeste mantlite, soojade saabaste, sonide, sallide ja kinnastega tunduvalt tervislikumalt riides. Ja ka nende jume on kuidagi tervem, kuigi riietuse põhitonaalsus on hallikaspruun. Teine grupp, kes reeglina mustaks värvitud või blondeeritud sirgete juustega, pisut ebaterve pruunika jumega ja rõhutatud meigiga on valdavalt riietatud heledates toonides. Teksad ja topid ja joped rõhutavad armsalt, et tegemist on tüdrukutega. Mul vanainimesel vaid mure, peaasi, et külm sügistuul ei teeks midagi paha nende värvli vahelt vilkuvatele punnukestele.

Tegelikult on see üks keeruline värk, kuidas inimesel tekib arusaam ilust. Kas need kaks tüdrukutüüpi, kes seekordsel linnaskäigul millegipärast silma hakkasid, säilitavad "oma stiili" ka vanemaks saades? No mitte nüüd just üks üheselt, vaid pigem midagi noorpõlvest kaasavõetud suundumusena. Või tasalülitab kogu järgnev elu oma kohustuste, ootuste ja halli argipäevaga noorpõlve iluideaalid?

Mistahes... Eesti tüdrukud on ilusad. Seda igapäevaselt. Aga see tõdemus võimendub mitmekordselt kui olen vaadanud laulupeo ülekandeid või filme. Siis tunnetan emotsionaalselt seda, et ilusatest tüdrukutest saavad ka ilusad naised.
Foto leidsin siit.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Näe, Instu pilt .. nii tuttav hetk ...

Aga mis puudutab noori tüdrikuid.. siis mina arvan, et mida vanem mees, seda rohkem tahaks ta lilli, lapsi ja liblikaid vaadata, et hing oleks noorem :)
Aga mees pole kadunud, seega ikka piigad rõõmustavad silma :)

Anonüümne ütles ...

no nii ta on jah,vana hobu sööb ka kaeru.olen täitsa nõus.töötan sellises kohas,et näen pidevalt noori ja tahaks neile nii mõndagi öelda.eriti ütleks noortele naistele üht,teist ja tahaks teada miks nad rikuvad oma välimust oma lollustega.

Morgie ütles ...

mmm... "miks sa sedasi teed" on väärtushinnangute kohta käivana absoluutselt kõige mõttetum küsimus.
aga olen kuulnud, et kui palja kõhuga ringi käia külmal aal, siis pidi kõht karvaseks minema :)
äkki see informatsioon aitaks paremini kui neerudest ja munasarjadest rääkimine :)