reede, 21. detsember 2018

Killud ja mõrad

Kui ma kunagi siia pagendusse tulin, olin ma ikka väga katki. Usk endasse oli kildudeks ja ega neid kilde ennam kunagi kokku kleepida ei õnnestunudki ega õnnestu. Iseenda kätega kujundatud saatus. Kusagil siin blogis olen öelnud, et ma ei tea, kas minu vanemad olid õnnelikud. Täiskasvanud mehena ma ei õppinudki neid tundma, sest nad surid varakult. Ise võin aga lahkudes kindlasti öelda, et minu elus olid olemas õnnehetked, kuid tagasivaates pole ma elanud õnnelikult.

Tollases üksindusse tõmbumises oli veel üks oluline põhjus. Minu usk inimestesse oli mõranenud. See oli kuidagi eriti valus.  Eraklikul eluviisil on aga see eelis, et on aega olla oma mõtetega üksi, arutleda iseendaga, miks ja kuidas. Muidugi on oht, et võid oma mõtetega täielikult rappa minna, kuid minul läks õnneks teisiti. Ja ma mäletan täpselt seda hetke kui sain aru, et mõrad on imepisikesed ja tähtsusetud. istusin televiisori ees ja vaatasin justnimelt seda:


Mäletan, et mu silmad olid märjad, sest see oli sedavõrd ilus ja helge. Ma vaatasin neid nägusid ja emotsioone ning jõudsin äratundmisele, et inimesed on ilusad ja head. Minu inimesed ja minu rahvas.

Kümme aastat hiljem vaatan uudistest videoklippe ja portaalidest fotogaleriisid. Minu inimesed on kurjad ja inetud, hallid ja koledad. See hakkas juba selle kooselu seaduse jamaga peale. Et asi selge oleks, siis ütlen ära, et kooselu seadusesse suhtun nii ja naa, rändeleppesse aga eitavalt. Erinevalt miitingulistest on minul pisut või hoopis teistsugused argumentatsioonid. Ning mul pole midagi selle vastu, et inimesed tänaval avaldavad oma arvamust. Kuid ma tahaksin, et seda teeksid ilusad ja head inimesed, mitte kurjad ja koledad.

See, et minu enda hinge parandamiseks on aeg pöördumatult kadunud, see on selge. Kuid usk inimestesse ... mul tõepoolest pole enam kuhugi kaugemale pageda.
  

10 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Ma vist ei ole õige nõuandja, aga maal elades on palju võimalusi mõtted hoida "just siin ja praegu", et mitte mineviku armidega liialt tegelda. Seda enam, kui mõned asjad ei armistu. Metsas elades on omaenda paralleelmaailma lihtsam luua kui nende keskel, kellega nii palju asju valesti on läinud.
...
Meelepärast pyhadeaega!

Hundi ulg ütles ...

Tõepoolest on maal elades mõtted rohkem sellised olme-argilised. Ikka on vaja midagi teha ja kui töö otsa saab, siis on võimalik kasvõi seda välja mõtelda. See on toiminud ja aidanud, et mitte liiga palju oma naba urgitseda :)

MO isetegemised ütles ...

Hääd jõulu Sulle, Hudi ulg. Kui iseendaga rahulepingu suudad sõlmida, küll siis tuleb ka hingerahu ja kõik muu. Parimat soovides.

Anonüümne ütles ...

Mina kirjutan paberpäevikut ja kopeerin siit mitmed laused omale ringi,lisades lõppu (või algusesse):tuleb välja,et ma polegi siin issanda taeva all ainus,kes,püüdes iseendaga toime tulla,just selliseid mõtteid heietab oma hingeüksinduses...Ja samas pean aru,kas tasub jätta see päevik endast maha,kui minu elupäevad kustuma hakkavad,et lapsed mõistaksid mind kasvõi pärast surma...

Ene-Liis ütles ...

Endast mahajäänud dokumentide ja piltidega on minul vähemalt selline kogemus - kuni järeltulijad on noored, siis pole enamik sellistest asjadest huvitatud. Tuleb aga aastaid juurde, seda enam kahetsed, et nii vähe dokumente ja fotosid esivanematest on alles. Varem oli "paraadfoto" sündmus, nüüd on ju tehnika nii arenenud, et näed oma eellastest nii pilti kui kuuled häält. Kui vähegi võimalusi on, siis tuleb neid asju säilitada , sest kunagi
ilmub keegi, kes on sellest tõeliselt huvitatud. Minu neljast tütrest on noorim ( sündinud 1974) juba ca 10 aastat tagasi pere arhivaariks muutunud.Vahel isegi kaugemad sugulased küsivad tema käest, et kes kellegi laps on.

Hundi ulg ütles ...

Tänan, MO, soovide eest.

Ma arvan, et kui ma oleksin noore inimesena pidanud päevikut, siis häbeneksin tollaseid mõtteid ka pärast surma. Küpse täiskasvanud inimese mõtteid ei tuleks aga kindlasti häbeneda. Las järeltulevad loevad ja ohkavad mõne asja peale, et see vanamees oli ikka väikese kiiksuga :) Aga just nimelt mõistmises on küsimus.

MO isetegemised ütles ...

Oh, Hundi ulg. Sa isegi ei kujuta ette, kui paljudele tegelikult meeldivad väikese kiiksuga vanamehed :) Neis,( teis ) on see kirjeldamatu miski, elukogemus, eluraskus, elu ise kõigi oma vigade ja õnnestumistega, mis paneb mõtlema. Mittemõistjaid on alati, astu üle!

Ene-Liis ütles ...

Mina küll häbenesin oma noorema kirjutatud päevikut.Kirjutamist alustasin umbes 14-aastasena ja kui abiellusin 22-aastaselt,siis enne seda põletasin kõik ära. Nende paari päeviku põletamiseks kulus mitu tundi.Oli veidike hale, naljakas ja ka piiunlik. Kahetsenud küll ei ole, et hävitasin oma lapselikud mõtted.Nüüd mulle isegi meeldib, kui keegi loeb minu pikka bloggi aadrsessil http://wwwww meiesiin.blopgspot.com/ Ega ei tea, kas sai õige aadress,sest koduses arvutis on tütred mulle kõik käepäraseks teinud.Vaatamata selle aasta mõlema silma operatsioonile on nägemisega ikka midagi teisiti.Kirjutamisel teen palju vigu ja selle parandamine võtab rohkem aega kui kirjutamine.Ega ma ise peale nimekaimu kirjutiste teiste lugusid ei loegi. Ene-Liis Taur, neiuna Hunt

Ene-Liis ütles ...

Lisan traditsioonilise lause-Tervist ja head tuju nii homseks aastavahetuseks kui ka terveks aastaks ! Ene-Liis

sandeepuhlenhopp ütles ...

WinStar World Casino & Resort Tickets - JTM Hub
Buy and sell 계룡 출장마사지 winning lottery tickets at JTM's entertainment 동두천 출장마사지 venue in 광주광역 출장안마 West Hollywood, MI. Check the ticket and win the jackpot for Star 천안 출장안마 Wars 천안 출장마사지