pühapäev, 16. aprill 2017

Kalvi-Kalle ja Kim Jong-un

Ei. Ma ei ütle, et me kõik, igaüks peaksime huvi tundma välispoliitika vastu. Ometigi oleksin oodanud meie meedialt pisut enam viimaste nädalate ärevate sündmuste taustal. Kas vajutatakse nuppu? Kes vajutab esimesena? Kes kolmandana? Meie rahulikus Eestis see nagu eriti polnudki sündmus. Kuigi on siinkohal kohatu rääkida minevikust - sündmused jätkuvad, muutuvad igas tunnis.

Ise tunnen olevat nagu vene vanamutt enda lapsepõlves: "Peaasi, et sõda poleks". Mõtlen, kas jõuan lähedastele ütelda, pole hullu, küll me SEAL taas kohtume. Naiivne? Kahtlemata.

Jälgides ülalöeldu taustal muu maailma on-line meediat sattus ette karikatuur. Otsisin mõnikümmend minutit autorit, kuid ei leidnud. Pildi teemaks: purjus mees tuleb koju. Kes välispoliitikat jälginud, saab aru allteksist, nõustudes või mitte. Ülejäänutele lihtsalt pilkuköitev graafiline joonistus:
Aga äkki ongi õige, et mis seal ikka muretseda. Igaüks meist elab hetkel ja praegu. Meil on meie pisikese omamaailma rõõmud ja mured. Ja meile olulised uudised. Eestikeelse meedia tähelepanuväärsemad uudised möödunud nädalatel olid pühendatud Kalvi-Kallele, aga mitte mingile tähtsusetule Kim Jong-un´ile.  

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kes on Kalvi Kalle?!

Kk

Hundi ulg ütles ...

Just nimelt. :)

Ebapärlikarp ütles ...

Aga mina sain sarnase mõttega postitsue peale Facebooki sellise kommentaari: "Su jutt kõlab umbes nii ,et inimene, kellel on madalam haridus kui sul siis ei kôlba karu sinnasamusessegi. Raua saated on nö "eliidile", "parematele inimestele?""

Et siis jah... :D

mustkaaren ütles ...

Meediast tasub lugeda pealkirju, rullid kõik läbi, saad ilma aega raiskamata ja oma hinnalist aju kahjustamata kohe kõik teada. Kalvi-Kalle on yks kena tõsieluseriaali tegelane, aga midagi väga olulist ta nagu ei teinudki, lihtsalt figureeris kenasti.
Emake Venemaa Putini isikus on suur propagandameister. Oma inimesed elavad nagu mongoli-tatari ikke all, valavad viina ja surevad kärbestena, aga ideoloogia ja isakesed peavad hiilata saama.

Hundi ulg ütles ...

Ebapärlikarp, Kalvi-Kalle kütab kirgi. Üle pika aja käis üks mu poegadest oma perega külas. Pidin peaaegu vaidlema hakkama. Ütles, et sõpradega oli vaadanud ja naernud inimliku rumaluse üle. vaidluse põhiküsimus, kas meelelahutus (ühine arvamus: kindlasti), kuid peamine arvamuste lahknemine oli hoopis muus. Kuidas inimesed oma eluga hakkama saavad. Noorem generatsioon arvas, et inimesed ise valivad oma tee. Minu seisukoht, et valikuvabadus oleneb keskkonnast. Kalvi-Kalle promomine on keskkonna vastutustundetu kujundamine. K-K tasemel olevad leiavad, et äge! Pisut intellektuaalsemad peavad seda küll meelelahutuseks, kuid ei adu, et sellega toodame juurde juba praegu arvukat seltskonda, kelle elukreedo on - vald peab aitama. Ehk ongi nii, et tänu saatele rabeleb K-K välja "saekaatri" staatusest - edu talle! Kuid fänniklubi jääb sinna. Minu lapsed, Sina ja paljud muud toredad noored, kõik te kokku peate tulevikus oma maksudega seda fänniklubi üleval, kordusena, vald aitab. Kahjuks poeg minu jutu mõttest (vist) aru ei saanud.

Anonüümne ütles ...

Kui sa võtad ette nt ERR-i portaali välisuudised, siis on seal eelmise nädala vältel pea iga päev Põhja-Koreast juttu. Pühapäeval oli sellest kolm uudist. Samal ajal tahavad kajastamist ka teised teemad: Prantsusmaa valimised, uppuvad põgenikud, Türgi referendum jne. Ainuke suvauudis oli seal kellegi lotovõit Soomes. Kuigi veeb näib lõputu, on meediaruum siiski piiratud ja seda tuleb jagada mitme teema vahel.

See, et teised väljaanded sest ehk nii palju ei räägi, on nende ärimudel ja hinges püsimise viis, Baari-Paavodest rääkimine toob klõpse. Ja kui väljaanne teeb oma veebisisu tasuliseks, siis kurdetakse, miks see ja teine artikkel on müüri taga.

Anonüümne ütles ...

Kõik on muidugi kena. Ei ole midagi õigemat, kui eluga hakkama saav inimene ja perekond, aga ...Kui vald midgi andma ei pea, ega anna, siis küsiks, miks siis üldse makse kogutakse? Miks käib see mäng ühte väravasse ?

Ja veel küsiks, kuidas tekivad need eluga mitte hakkama saavad inimesed?? Meil pidi ju nii kõrgelt haritud elanikkond olema.
Või on siiski midagi kahe silma vahele jäänud ? ehk tuleks lisaks raamatutarkusele ja elukutsele ka elementaarseid oskusi koolis anda? Et ei oleks käe sees see teenuse kinni maksmine, vaid ise tegemine. Et poisid oskaksid naela seina lüüa ja tüdrukud leiba teha ? Või minu poolest kasvõi vastupidi . Et lastel oleks vähemalt mingid põhjalikud algteadmised , mida saaks tagataskust võtta, kui elu sunnib neid oskusi rakendama.
Ja uskuge mind, enamust sunnib, aga neil lihtsalt pole algteadmisi, millest alustada. Ega nad oskagi . Sest neid ei ole õpetatud mõtlema ega infot otsima .Miks ei ole õpetatud, on muidugi iseasi. Ju siis on ringkondi, kellele pole kasulik, et inimesed oleksid mõtlemisvõimelised ja arukad.

Hundi ulg ütles ...

ERR uudisteportaal on minugi jaoks põhikoht, kust kohast emakeelseid uudiseid lugeda. Ning nad vahendavad neid heal klassikalisel viisil. Just nimelt uudiseid.

Minu jaoks jääb puudu uudiste analüüsidest ja tõlgendustest. Kas Eesti rahvas üldse teab kui lähedal me oleme võimaliku sõjani? Piisab sellest, et üks ärpleja Kim laseb teise ärpleja, Donaldi, lennukiemalaevale augu. Sellega oleks toime pandud rünne ühe NATO liikmesriigi vastu ja tulekski hakata arutama artikkel 5 rakendamist, s.t. eesti poisid Põhja-Koreasse sõtta!?

Anonüümne ütles ...

Aga mingite ärplejate pärast meie poisid ju Afganistanis on ? Kas see seal pole sõda?
Kui võtta nende tunnuste järgi, mille järgi klassifitseerida ühte Maailmasõda, siis iga sõda , kus üheks pooleks on NATO või mingi muu säjaline blokk, siis on maailmasõjad juba ammu valla ...Lihtsalt sõja iseloom muutub .
Ja pole neist ükski meie sõda. Pole eestlase iseloomus sõdida .Talle on alati teiste sõjad peale surutud . Vähemalt viimase tuhande aasta jookusl .

Anonüümne ütles ...

Jah, ma pidin sama lisama. Ma loen ERRi uudiseis feedly's ja üritan jälgida AKd, BBC-d feissis nimg pea terve nädala on PK olnud teemaks.

KK (üle telefoni, mul ei lase bloggeri kontoga siit kommenteerida, vbdust).

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, ERR peabki neutraalne olema. Ma ise ei pea õigeks paanika loomist. Olukorra tõsidust targemad nagunii aduvad, massiga pole mõtet manipuleerida.
Afganistaanis käiakse muide raha pärast, et end proovile panna. Tuttava mees iga kord kui tagasi tuleb puhkusele taas alguses räägib, et nüüd viimane ja lõpetab aga ikka läheb, kuna sissetulek palgasõdurina on lihtsalt nii ahvatlev.
KK

mustkaaren ütles ...

Tulge minu plogisse kylla, siis näete, kuidas mehed ehitavad ja naised leiba kypsetavad.
http://kaarnalill.blogspot.com.ee/2017/04/vaikne-laupaev.html?m=1
Hundi Ulg, Sul on väga õigus. Abitud vanemad toodavad abituid lapsi, aga sotsiaalselt abitusel on ju vana eesti nimi olemas - laisk. Ka kerge vaimupuudega inimese saab töökaks kasvatada, aga mitu põlvkonda titest peale ainult igapäevast lõunani magamist, õhtuni jalutamist ja öist pidu näinud inimesed on ilmselt pärinud ajumustri, mis hoiab suu lahti ja käed rippu.

mustkaaren ütles ...

KK, sinu tähelepanek on terav ja täpne md. Esteks, inimesed lähevad kergesti ärevaks ja hakkavad lolle hirmujutte levitama. Seepärast ei taha ma enam osade sugulastegagi suhelda.
Ja kes siin enne ytleski, et eesti sõdur jälle orjab Afganistanis - mismõttes orjab? Millisest mobilisatsioonist käib jutt? Ikka euroopa mõistes väga heast palgast räägime pigem.

Anonüümne ütles ...

Kalvi-Kalle fenomenist mõeldes kargas pähe ka selline variant,et kui see tõesti e i ole väljamakstud nali nagu ma siiani siiski usun,siis tuleviku muster võiks välja näha ka selline:
nende lastest tulevad tööinimesed,kes hindavad maaelu.
nad saavad sinna juurde hea hariduse
No tõesti meenub siis A.Beekmani raamat heast isast-"rumalast" maakast...

soodoma ja gomorra ütles ...

Sinu poeg ja ei saanud jutu mõttest (vist) aru. Sinu poeg ja ei saanud aru? milles küsimus? lihtsalt liiga noor või teisest puust?