reede, 22. august 2014

Ajakirjanduse õppejõud

Mul on omad argumendid, miks ma ei pea Presidendist ja tema abikaasast lugu. Kuid see, mis täna meedias perekond Ilvese eraelu lahates toimub ja eriti, kuidas seda tehakse, see annab iseloomustuse kogu ülikooli ajakirjanduskateedri viimase veerandsaja aasta tegevuse resultaadile. Vilistlased väärivad oma õppejõude.

19 kommentaari:

Lummike ütles ...

olin ka śokeeeritud Ilveste perekonna elu probleemidest,,arvasin, et neil kõik korras on....sul on õige lähenemine ajakirjanduse küsimusele...olen nõus sinu arvamusega

Emmeliina ütles ...

pilt on hea võrdlusmaterjal :P

Anonüümne ütles ...

Ja nii lajatemegi, kogu ajakirjanduskateedri viimase veerandsaja koolituse iseloomustuseks kõlbab võõrast suudlev presidendiproua ja sittuv ninasarvik?
Kuule, mõtle nüüd natuke, vaata teisi artikleid, ajakirjanikke ja vilistlasi kah – kas tasub kõigile korraga näkku s̶i̶t̶t̶u̶d̶a̶sülitada.
Ja siis fantaseerime pisut selle üle, milline oleks ajakirjanduse tase ILMA igasuguse koolituseta.

siil

Anonüümne ütles ...

Evelin pasandas enda ja oma pere väärikusele.

Anonüümne ütles ...

Ikkagi---pilt on tabav!
Minul isiklikult ei ole presidendipaari vastu midagi. Aga proua o l e k s oma harid(t)use juures pidanud teadma,m i d a ta teeb ja k u s! Mediteeris ennast vabaks kõigist väärtustest?Viimasel ajal sellised kahtlased meditatsioonid sellele suunavadki,et ole vaba kõigest ja tee seda,mida parajasti tahad,siis oled koos oma õige m i n a g a .Mitte kellegi kannatused/arvamused/väärtustamised ei pea sulle korda minema.
tallinnlanna

Anonüümne ütles ...

siilile.
Ajakirjandus o n labane,klatšiv,halli massi (igas riigis 3/4) kannustav ja sellega klikke nooliv aparaat.Mis oleks,kui seda ei oleks? Hull lugu oleks,aga see,mis on, on ka kole.Tõesti,vanasti oli ajakirjanikel rohkem mõistust,kui kommenteerijatel.
tallinnlanna

iibis ütles ...

Oh, minu meelest on reaktsioon, nii ajakirjanike kui ka tavakodanike poolt, ootuspärane. Noh, umbes nagu Marie Antoinette ′iga. Kes ka ju polnud paha inimene, lihtsalt eluvõõras, lõbutsemishimuline ja edev. Juhul, kui sa teenid oma sissetuleku oma isikliku tööga, võid endale sellist hoiakut lubada. Kui oled rahva poolt ülalpeetav, siis hoia vähemalt väärikat joont.

Mehena Sa võib olla ei tunne nagu naised, sh tööl käivad naised - nii väga tahaks kah mõnel pidulikul sündmusel - noh näiteks õpetajana 1. septembril - lubada endale uut kleiti, aga tundub, et sel aastal ei mängi välja... Labane kadedus? Täiesti võimalik, aga seejuures absoluutselt inimlik.

Kuigi ma ei arva, et "paras talle!," siis kaastunnet proua olukord samuti millegipärast ei tekita. Parem, kui sellist lugu poleks juhtunudki.

Hundi ulg ütles ...

Siil, minu hinnang on karm ja ehk ka üldistusena solvav. Vabandan. Ometi oli see minu vahetu reageering meediamaastikule selle arvamuse avaldamise kuupäeval, 22.08.2014. Illustreerival pildil on muuseas kindlasti ka tublisi ja töökaid sipelgaid kusagil seal ninasarviku ümber. Kahjuks ei eristu nad sellel fotol, nagu see kipub üldiselt olema kogu meie ajakirjandusega. Selline subjektiivne arvamusel.

See juhtum. Nõus, et see on staatust arvestades kahetsusväärne, lubamatu jne. Kuid millegipärast peab ajakirjandus endastmõistetavaks ka siinkohal topeltmoraali. Kui juba mina metsas olen saanud infot "õukonnast", siis kindlasti ajakirjanikud teavad veelgi paremini, millised suhted on ühel mehel viimastel aastatel olnud K.L-ga, kes nüüd töötab võõrsil. Teada on suhted I.M.-ga. Kolmanda nimi ei meenu, sest pole neid asju pidanud ise oluliseks. Kui nüüd üks naine pisut napsisena käitus pisut vabamalt ja ettevaatamatult (jah, nõustun, kahetsusväärselt, lubamatult jne.), algas millegipärast totaalne klaperjaht.

Anonüümne ütles ...

Kes on K.L, kas Kad......?
Ja kes on see kolmas, kas M.M?
Neljas pidi ka olema:)

Anonüümne ütles ...

Seda tahtsin ka Su viimase kommentaari peale öelda, et teadupärast see, mis on lubatud Jupiterile, pole lubatud härjale.

Bianka ütles ...

Minu arust selline lugu on 5-tärni pommuudis ja selle kajastamine kuulub vaba ajakirjanduse juurde kogu maailmas. Lugu leidis aset 6.augustil ja avaldati 22.augustil. Vahepeal kontrolliti faktide tõelevastavust. Milles siin ajakirjanduse viga on?

Presidendiproua kui avaliku elu tegelase käitumise kajastamine ei lähe kuidagi vastuollu eraelu puutumatusega.

Mõistetav on, et presidendiproual on raske olla kogu aeg avalikkuse silme all. Kui omavahelistes suhetes on probleeme, võib naisel tekkida soov protestida või mehele kätte maksta. Aga nii palju peaks ikka mõistust ja elukogemust olema, et selline käitumine avalikus kohas pole lihtsalt ühe perekonna siseasi, vaid kahjustab presidendi ja seeläbi ka riigi mainet. Selle eest ju prouale esindustasusid makstaksegi, et ta esindauslik oleks :P Rääkimata sellest, mida selline skandaal tema lapse hingele teeb. Niigi on alati lapsel valus, kui vanemate suhtes midagi viga on.

Mina vabandaksin sellist käitumist üksnes sel juhul kui presidendiproual on praegu tõsiseid psüühilisi häireid nagu kliiniline depressioon või enesetapumõtted vms. Siis oleks selline meeleheitlik käitumine mõistetav. Ja siis oleks süüdlane juba president ja kogu see nõuandjate kamp, kes seda ei märganud ega ravinud.

Tegelikult tekkis selle loo peale mul sama mõte nagu UK-s kuningaperekonda raputanud Diana skandaalide ajalgi. Kas üldse on vaja või milleks me maksame sellise esindusperekonna elu kinni, kui nad endast nagunii midagi eeskujulikku ega imetlusväärset ei kujuta. Inimesed nagu ikka. Väliskülalistel võib kätt suruda ka peaminister.

Anonüümne ütles ...

Kroonikas ei tööta ühtki ajakirjandusosakonna vilistlast.

Anonüümne ütles ...

Ajakirjanduses, eriti online-ajakirjanduses, ei ole tõesti kuigi palju ajakirjanduskateedri vilistlasi. (Tekibki küsimus - kuhu nemad kõik kadunud on?) Aga innukaimad Ilveste pereloo lahkajad vilistlaste hulka ei kuulu, see on küll tõsi. Mina ka ei suuda sellesse klaperjahti kuidagi soosivalt suhtuda - aga no ju seepärast, et endagi elulugu pole plekitu. Aga see absurd, kuhu välja on jõutud (a la "Pommuudis! Evelin tantsis suudluseööl veel teisegi mehega!") läheb küll juba kuskile... Rääkimata sellest, et kui tema kleitide ja esindustasu kallal hambaid teritatakse, tuleb mulle ikka meelde, kuidas teda esimeses otsas maa sisse mõnitati: paks taluperenaine, stiilitu, maitsetu jne, koos kommentaaridega stiilis: kas Eesti riik on tõesti nii vaene, et ei jaksa ühte presidendiprouat riietada-lihvida. Saadi riietatu-lihvitu - kohe läks jälle hala lahti.
Tümitatud on teda mõnuga nii asja eest kui asjata, ja tean ma vähemalt ühte toimetust, kust väljuvate tänituste põhipõhjuseks on ühe (mees)isendi silmatorkav isiklik vaen - mis klaarimata arved või täitumata unistused seal taga on, ei tea, aga igatahes on see madal. Tahaks küll näha, kui paljud neist, kes räägivad valjul häälel sellest, milleks seisus kohustab, oleks ise üldse ellu jäänud selle pilgete, sapi ja iroonialaviini all, mis Evelin Ilvesele tema proua-aastate jooksul osaks on saanud.
kasja

Bianka ütles ...

Igasuguse riigi kõrge aukandjate eraelus toimunud kõrvalehüpped on pommuudis, mitte ainult "vaese" Evelyni oma. Ja kõiki neid kajastab meedia halastamatult ja need kütavad kommentaarides kirgi. Seetõttu peaks oma eraeluga olema ettevaatlik ja mitte seda avalikus kohvikus elama. Evelyni armuelu ei huvitakski kedagi eriti, kui tema ja president oleks enne seda oma lahkuminekust teatanud. Aga olles edasi presidendiproua, alandab tema käitumine presidenti ja seeläbi ka kogu riiki. Küsimus on väärikuses, nagu Kersna ütles.

väga väga naine ütles ...

Mul on tunne, et mõned hilisemad kommenteerija vaatavad väga üle sellest, et üsna kindlalt oleks sarnaseid pilte saanud ka mõnest kuriteolisele suudlusele jäädvustatud naisele lähedasest mehest, aga millegipärast _neid_ pilte ajakirjanduses ei ilmu.

Maire ütles ...

Kui ma kujutan ette, et üks nendest teatud härra armukestest on K.L., siis ma naisena mõistan Evelini täiesti. Ma oleksin ennast kohutavalt alaväärsena tundnud. Ainuke, mis mind oleks sellisest meeleheitlikust käitumisest hoidnud, on ärev olukord maailmas - reaalne sõjaoht ja Obama Eestisse tulek. Ajastus oli ikka väga kehv. Aga kui mõelda, et saatuslikule suudlusele võis eelneda (ja ilmselt eelneski) väga-väga pikk aeg kannatusi ja halva mängu juures hea näo tegemist, siis ma tegelikult ei imesta. Kui inimene on viimse piirini viidud, siis võib tal tekkida tunne, et ükskõik mis, peaasi, et end natukenegi paremini tunneks. Lisame siia pilti nüüd alkoholi ja tumedaverelise mesijutuga noormehe ja ongi käes tulemus, mida isegi ei oleks osanud oodata, Eesti rahvast rääkimata.

Hundi ulg ütles ...

See on küll mõtlemapanev tähelepanek, et meie ajakirjanduses, kuhu kuulub ka Kroonika ja kogu on-line meedia, pole erialase akadeemilise ettevalmistusega ajakirjanikke. Kui see vastab tõele, siis tekib igasuguseid jätkumõtteid.

Lummike ütles ...

Aga mina kaitsen ajakirjandust..kas tõesti Peegli (Oli naaber), Lauristini ja Vihalemma loodud ajakirjanduse õpetamine TÜ-s on nÕrk?!Olen EPL ja Postimehe lugeja ja leian, et meie väikese riigi jaoks on kõik OK.
Evelini suhtes - ta on eelmistest presidendi prouadest kõige hakkajam - sport, leivaküpsetamine, heategevus jne.
Aga suudelda tahaks isegi!!!

krati ütles ...

Mitte nüüd päris kirjatsurade koolitamise kohta, aga presidendi saaga kohta on isand Kivisildnik küll ilmatuma asjaliku kirjatüki kirjutanud . Põhiseaduse vaimus ;)

http://www.ohtuleht.ee/592954/-kivisildnik-moni-sona-proua-presidendi-kaitseks