laupäev, 1. juuni 2013

Koduvein

Selle aasta esimene mulksub. Põhimõtteliselt saab joovastavat jooki teha mistahes asjast, mis pisutki käärib. Aga see pole eesmärk. Iga veinitegu on omamoodi ja erakordne. Isiklikult ajan taga maitseelamust. Mõnikord isegi õnnestub. See on võilillevein. Happelisuse tõstmiseks lisavad meistrid sidruneid. Minul sidrunid ei kasva. Rabarberid läksid asjaks. Pisut muutsin ka värvi, mis originaalis oleks kahvatukollane. Külmkapis oli üks lahtine mustikapurk. Muutis värvi huvitavamaks ja ehk annab ka mingi nüansi kogu kupatusele juurde.
 
 
Veinitegu on minu puhul pisut koomiline. Ise ma alkoholi (enam) ei pruugi. Seega käivad lõputoimingud nagu kutselisel degustaatoril. Lonksukene suhu ja suust välja. Lõhna, värvust, maitset tean ja tunnen, kuid "toimemehhanismi" jälgin hoopis katsejäneste peal. Selgub, et mõni vein on välja tulnud päris vingete kraadidega... Või on see lihtsalt mittejooja ülim tähelepanelikkus normaalsete inimeste suhtes?
 
Kusagil 60 pudelit erinevaid villitud veine on pidevalt keldris. Kevadest alatest hakkab neid sinna lisanduma ja mulle arusaamatul kombel talve jooksul jällegi vähenema. Eks ma teinekord annan siinkäijatele mõned pudelid kaasa. Ega ma tea, mis nad neist veinidest arvavad, inimesed on viisakad. Mõni on aga ise küsinud. Ja mitte seepärast, et kell ei ole veel kümme.
 
 
 

7 kommentaari:

Aidi ütles ...

Oi, see koduveinitegu on asi, mille ma tahaks ära õppida! Mu lapsepõlvekodus vanaisa ka tegi, sõstardest, aga ta kahjuks lahkus meie seast enne, kui minul tekkis huvi seda asja õppida.

Maire ütles ...

Mina mäletan oma lapsepõlvest ka veinipudelit nurgas mulksumas :) Isa tegi, vist sõstardest. Tahaks ka proovida teha, aga ei oska ja enam pole isa, kellelt küsida. Ilmselt leiaks netist mingi õpetuse, kui oleks aega otsida. Peab selle kuidagi tulevikuplaanidesse mahutama :)

Hundi ulg ütles ...

Seejuures on mõne veini tooraine ettevalmistamine imelihtne. Aga võilille korjamine on jällegi väga tüütu. Kasutamisele läheb ainult kollane õisik, võimalikult vähese rohelisega. Nii, et kääridega annab lõikuda... Ülejäänud on aga juba puhas rõõm kui veinipunsud öövaikuses mulksuvad.

Anonüümne ütles ...

Provva Kuuler Veinivillast jagab koduveinitegemise teadmisi ja oskusi lahkel käel.

Anonüümne ütles ...

Koduveini valmistamine on põnev ja tegelikult päris lihtne kui põhilised töövõtted selged. Nõuandeid selleks saab nt Veinivillast või nt Veiniguru.ee lehelt.

Hundi ulg ütles ...

Viidatud lehtedelt olen ka mina saanud teavet näiteks suhkru koguste kohta - minu pea ei pea enam tihti elementaarseid asju meeles. Kui orientiir olemas, siis edasi on juba omalooming.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.