teisipäev, 4. juuni 2013

Blogide sünergia

Võtsin kätte ja uurisin selle lehekülje loendajast, kustkaudu siia lugejaid saabub. Kirjutamisteraapiast alguse saanud blogimine on jõudnud sinnamaale, et iseendale kirjutamise etapp hakkab saama möödanikuks. Nüüd on tekkinud juba ka edev huvi selle vastu, kas minu tekstid ka kedagi huvitavad, moodsalt väljendudes, kõnetavad. Seepärast tegingi sellise inventuuri. Annan endale selgelt aru, et loetavus on seotud kirjutamise sagedusega. Oluline on kirjutamisstiil, teksti mõtteselgus, väljendusoskus, miks mitte ka sissekannete juurde sobitatud visuaalse materjali huvitavus. Eelkõige määrab aga blogi külastatavuse kirjutatu sisu ja blogija enda isiksus. Minu "teemad" on üldiselt vähehuvitavad ja ega ma ka mingi isiksus pole. Kõigi mainitud komponentide koosluses on antud blogi lugejahuvi selline nagu on. Lugejate vähesuse üle kurtmine oleks ülbus, pealegi rumal, sest  Eesti blogijate seas on hulgi minust andekamaid ja huvitavamaid kirjutajaid. Ning lugemist väärivat on maailmas üldse väga palju ja seda leidub kõikjal.


Seda enam hindan ja tänan neid lugejaid, kes seda blogi teatud regulaarsusega lugemas käivad, samuti kõiki juhuslikke külalisi. Viimased satuvad siia mitmel erineval moel. Mõnikord juhtub, et minu postitus vilksatub korraks blogipuus populaarsete pärisblogijate ja sama blogikeskkonna ülikaalukalt hõivanud tootereklaamijate tekstide vahel. Nendel harvadel juhtumitel minu lehekülje külastatavus teeb koheselt ka hetkelise hüppe. Teised blogisid koondavad veebileheküljed, blogijaam ja blogisilm on minu ajaveebi loetavuse mõjutamisel olnud marginaalsed.

Mida rohkem sa kirjutad, seda olulisemaks lähtekohaks blogi juhuslikele külastustele saavad otsingumootorid. Ma kirjutan vähe. Ometi on neid postitusi kogunenud aastate jooksul üle neljasaja. Pole siis ka mingi ime, et otsingumootorid on minu blogi külastatavuse statistikas tähtsal kohal. Iseasi, kas otsijad siit endale vajalikku on leidnud. Mõnedel juhtudel täheldasin loendajas, et siia leheküljele otsingumootori kaudu eksinud lugeja on siiski ka sirvinud mu blogi teisi kirjutisi. Ehk mõni on ka midagi lugenud.

Ning kõige olulisem. Kuigi teadsin seda ka varem, enne oma blogi külastajateloendurisse süvenemist. Teatavasti on internetilehekülje äramärkimiseks mitmeid võimalusi. On minugi blogi paaris feed'is, arvatavasti ka mõne arvuti brauseri lemmikute hulgas. Ma ise kasutan aga tihti seda võimalust, et avan mõne konkreetse blogi lugemise lõpetamisel ka neid ajaveebe, mida antud blogipidaja on pidanud vajalikuks paigutada oma blogirulli. Selgus, et suur osa külastajaid tuleb minu leheküljele just seda teed kaudu. Olen tänulik kõigile, kes pole pidanud paljuks minu blogi oma enda leheküljel esile tõsta. Just selles peitubki blogide sünergia. Nägin loendurist ju sedagi, et minu leheküljelt on tihti lahkutud just nendesse blogidesse, mis siiani olid kõrvalasetsevas blogide soovitusnimekirjas. Pisku, kuid lugejalisa seegi nendele blogijatele, keda olen seni esile tõstnud. Miks mitte ka avastamisrõõmu, mida olen ju isegi kogenud teiste blogide viitenimekirjasid sirvides.

Sellest sünergiaseadusest johtuvalt vaatasin kriitiliselt üle oma lehekülje blogirulli. Vorst vorsti vastu või sedasi :)

P.S. Vabandan kui mõni minule viitav blogi on jäänud märkamata. Eks ma edaspidi, "töö käigus" täiendan ja muudan oma blogirulli.

25 kommentaari:

=E= ütles ...

Ma pean vajalikuks märkida, et Su tähelepanu ja blogirulli paigutumine on mulle suur kompliment olnud.

Mind on Su kirjutised palju rikastanud - Sa oled vägavägaväga äge.
Kniks.

Anonüümne ütles ...

ka sina, brutus, pole kadedusest prii ja sellest vorst vorsti vastu sündroomist.

Hundi ulg ütles ...

Mnjah..., Anonüümne. Есть маленька, ütleksid venelased.

Kuigi ma päris täpselt ei saa aru, mille või kelle suhtes kadedust tunda. Need sitemeterite numbrid, mida ma erinevates blogides kohtan on minu jaoks niikuinii astronoomilised. Üleüldse tean ma ammu oma kohta laua taga nii bloginduses, rääkimata päris elust. Ma olen siiralt rahul sellega, mis mul on. Samas ei häbene tunnistada, et olen rõõmus iga lugeja üle, kes mu tekste viitsib lugeda. Seepärast tänan ka Sind, Anonüümne.

krati ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Helve ütles ...

eh, Sul oli enne niiii hea blogirull! käisin ikka Sinu kaudu neid lugemas. kuidas ma nad nüüüd üles leian, keda siin enam pole! nutt ja hala!

mitte seda, et nüüd viletsam oleks, kuid hetkel siin blogirullis olevaid jälgin niikuinii.

Aki ütles ...

Kahju küll, ma ei tulnud selle pealegi, et blogirull vorst-vorsti-vastu asi on, sinu blogist tuli mulle päris palju rahvast.

Hundi ulg ütles ...

Mul ju tegelikult sama nutt ja hala, mida helve mainib, Aki. Sinu Jalutuskäik on midagi... võrratu on!

Eks ma pean nüüd selle lehe aadressi kuidagi mujale endale ülesse märkima, et midaqi maha ei magaks.

Tunnen selle vorst vorsti vastu ütlemise pärast ennast kuidagi süüdi, vähemalt ebamugavalt... Kuid mis kirjas, see kirjas.

Marko ütles ...

Pole kahtlustki, et loetavate blogide nimekirja kuvamine oma blogis ühel või teisel moel mõjub esimestele stimuleerivalt. Samas olen mina seda võimalust käsitlenud siiski eelkõige blogi stiili ja blogija identiteedi küsimusena. Stiili all pean silmas blogi kujundust ja identiteedi all mõistan seda osa blogija elust, mida ta tahab teistega jagada. Fakt, et ma oma ajaveebis ei kuva teisi blogisid, ei tähenda nagu ma neid ei loeks. Näiteks Sinu oma jälgin läbi RSS voo. Või peaks ütlema "jälgisin", sest "vorst vorsti vastu" või kuidas see kõlaski. :)

Hundi ulg ütles ...

Marko, olen jälginud Nahkanuia pere toimetamisi ning sellele kaasa elanud alates Sinu blogi sündimisest. Loodan olla kursis ka edaspidi, seni kuni blogi lukku läheb - lapsed ju kasvavad?

Sinule ja kõigile teistele, kes ennast siinses soovitusnimekirjas enam ei näe. Ei midagi isiklikku, lihtsalt eksperiment, praktiline katse blogijate sünergia tõestamiseks.

Marko ütles ...

Tänan selle hea sõna ja kaasaelamise eest siiralt! Ma ei saa jätta tunnistamata, et Sinu blogi on toonud mulle ikka väga palju lugejaid.

tegelinski ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Hundi ulg ütles ...


Mul oli kunagi ka selline nimekiri blogipuus. Ühel hetkel andis arvuti otsad ja kaotasin kõik paroolid. Ülejäänud sain taastatud, kuid ainukesena jäi kadunuks blogipuu oma. Minu meilidele nad ei vastanud. Viimastel aastatel on mul jäänud üldse arusaamatuks blogipuu toimimine. Ma ei ole viitsinud jälgida, kas kõik mu postitused üldse ilmuvad seal. Pealtnäha on seal ainult üks suur segadus.

Sinu blogi, Tegelinski, olen lugenud aastaid. Jätkan ka edaspidi.

Anonüümne ütles ...

Kustutasin oma kommentaari, mõtlesin, et mis ma ikka võõras blogis ennast reklaamin :)
Sinu postitused on blogipuus olemas, aga tavaliselt päeva-paarise hilinemisega. Samas on mul blogipuusse pandud Nahkanuia link, need postitused aga sinna ei jõua. Linki kontrollisin, oli õige küll. Mõne teise blogiga on sama lugu, hakkasin eile huvi pärast kontrollima.
Tegelinski

Anonüümne ütles ...

Blogipuusse ei jõua sinnapandud blogidest asjad siis, kui sealse konto (blogi) omanik on nii sätestanud.
Hundi ulgu ja teisi blogisid üldse loen (ja päris sageli ning vastuteeneid nõudmata) läbi Readerite või otse (arvuti mälust) või veel kümnel kombel ja ei pea selleks oma blogirulli kasutama.

Sekeldaja ütles ...

Olen siia blogisse ikka vaadanud, blogirulli kaudu siiski, kuigi oleks vaja ka paremaid asju blogide jälgimiseks kasutusele võtta.
Ma ikka loodan selle sünergia peale, kunagi toimis see enam, praegu toimib see kuidagi teisipidi, kuna lai publik kirjutab millestki muust (naisteblogid ruulivad peaaasjalikult), mis ei huvita, siis eksivad muud asjad nende keskele väga ära ja tunnevad ennast üksikuna. Peaks jõudma niikaugele, et sünergia paneks rohkem mõtleja tüüpi inimesi kirjutama. Aga praegu laia meedia ja natuke ka blogimeedia, mis on kolletama hakanud, rohkem sunnivad kõrvale hoidma, ei taha lärmi hulka suurendada. Ja mis sa sellest Birkini ridikülist ikka kirjutad. Ah et korruptsioon. Kellele see uudis on? Kellele käekott, kellele midagi muud on elus oluline, eks igaüks jõuab kuhugi välja, kuhu on ihaldanud, tegelikult.

Hundi ulg ütles ...

Krati! Sinu kommentaari märkasin ja lugesin. Tegelikult oli Sinu kommentaaris suur teemapüstitus. seda selles, et kuidas ja mil määral hakkavad lugejad määrama kirjutaja püüdu vastata ootustele. Muidugi, ka mina kirjutan oma virtuaaltegelast, Hundi ulgu pisut ilusamana kui seda on kodanik Hundi ulg. Seda küll tahtmatult. Enda arvates proovin olla maksimaalselt aus.

Minu arvates kustutasid oma kommentaari ilmaasjata, Tegelinski. See oli igati asjakohane ja teemasse.

Sekeldaja. Sinu blogiitenditeediga on mul raskusi. Kardan segamini ajada Sehkendajaga, kelle blogirulli kaudu mulle siia mõnikord külalisi satub?

krati ütles ...

Hundi Ulg ,kui väga tahaks, leiaks sealt mitu teemat, sellest minu kustutatud kommentaarist.
Aga kustutasin jah . Keegi kunagi küsis, mis ma oma otseütlemistest saan. Mõnikord oleks mul tõesti targem vait olla.
Võib olla isegi enamuse ajast .

Hundi ulg ütles ...


Krati, pole nõus! Olen ise selline ümbernurga rääkija, kes tihti õnnetult hämmingus, et kuidas too või teine minust aru ei saa. Parem otse ja sirgiti. Kergem ütlejal ja sõnumi vastuvõtjal, isegi kui öeldakse s...ti.

krati ütles ...

Sa vabanda, aga : Mis vahe anonüümse ausa küsimuse ja nimega ausa küsimuse vahel. Asja tuum ju jääb samaks? Anonüümne ausus pahandab ? Miks ? Kas seepärast, et ei tea, kes see krt julges ?? Nagu Sul esimene reaktsioon oli . Aga asjad ei ole ju alati nii, nagu esmapilgul paistavad...

Nüüd Sa vist saad aru, mida ma oma eelmise kommentaariga mõtlesin.
:)
Ja üldse, mis see minu asi õgvendada miskit on.

Rents ütles ...

Päris-blogijad ja kah-blogijad. :D

Usu mind, Hundi ulg, sinu blogi on igatahes päris blogi, sest oluline on ju kvaliteet, mitte kvantiteet. Ka mina kirjutan viimasel ajal järjest rohkem oma pelmeenidest, aga sina suudad isegi vanadest kirjadest ja lapsehoidmisest kirjutada nii, et tegelikult kirjutad sa rohkemast kui vanadest kirjadest ja lapsehoidmisest. Selle pärast me kõik siin ju lugemas käimegi.

Rents ütles ...

P.S. Lisasin su blogi oma rulli ainult selle pärast, et sul on õigus, see on tõesti üks väärt blogi, mis peaks seal olema. Vorsti pole vaja vastu anda, ma kirjutan rohkem püsilugejatele nagunii, nii et see, kas juhuslikke külastajaid tilgub päevas läbi 2 või 20, pole nii oluline.

Anonüümne ütles ...

Mina ise ei blogi, loen vaid teiste omi ja sinu oma on üheks lemmikuks. Jõudsin siia vist mingi sinu jäetud kommentaari kaudu.
Kirjuta aga, loen alati huviga.
naine50+

Emmeliina ütles ...

mul ütlemata hea tunne sinna parempoolsesse ritta kuuluda :)
kahjuks on mõned vanad blogijad lõpetanud (kaamos, kukupai, Voldemar kirjutab harva)

Sinu leidsin kohe alguses. Mulle meeldivad lood.

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea,kas siin blogis on seda blogi mainitud kunagi või vaadatud,aga vanade asjade värk,see peaks nii mõnelegi huvi pakkuma...:D
http://jalutuskaikajas.blogspot.com/
murueit

Linda Järve ütles ...

Küpsetasin ühe vorsti :)
http://iltaka.blogspot.com/2013/08/rikkalike-kogemustega-kirjutajad.html

Vorsti vastu vorsti pole vaja.