kolmapäev, 31. detsember 2008

Tulemine




Selle minemise ja tulemisega kinnitus ammutõdetu, et kõige tähtsam on siin elus lähedased. Päris mitmeid aastaid olen olnud jõulude ajal üksinda. Seekordsed jõulud olid seega minu jaoks erilised. Need olid ilusad jõulud. See külaskäik oli üks ilusamaid jõulukinke, mis kunagi saadud.

Kinnitust sai ka tõde, et mitmed haigusnähud on siiski tingitud meie meeleseisundist. Mitte seda, et me kujutame mingit kroonilist haigust ette, vaid selle haiguse sümptomid ilmnevad ägedamas vormis tihtipeale sellest, et me "mõtleme" ennast haigeks. Vahetult enne sõitu tundsin ennast äärmiselt kehvasti, füüsiliselt. Tegin isegi argliku katse, et sõitu ära jätta. Ma kartsin meeletult, et terviseprobleemide väliste ilmingute korral olen lähedase perele segavaks faktoriks pühade veetmisel. Aga juba laevas ei tulnud mulle enam tervisehädad meelde. Ning seda kõigi sealoldud päevade jooksul. Nüüd, kodus, tunnen ennast siiani veel ülimalt hästi.

Ning hästi palju on uude aastasse kaasa võtta sellelt reisilt mitmesuguseid muljeid. Nende seas teadmispõhiseid, kuid eelkõige emotsionaalseid. Esimese näideteks kõlbavad märksõnad-küsimused: kuhu kadus Soome vana taluarhitektuur? miks ei kasutata taludes ehitusmaterjalina kõikjal vedelevat maakivi? miks Soomes elavad venelased pole ära õppinud soome keelt? kas kõikjal uutes väikeelamute rajoonides on valgustatud terviserajad kehtestatud detailplaneeringu nõue või arendajate vabatahtlik iseenesest mõistetav norm? kuidas soomlane on suuteline libedaga sõitma jalg- või mootorattaga? miks Eestis ei ole sarnast loodusmuuseumi nagu neil on Maretarium? jne.

Emotsionaalseid muljeid on raske kirjeldada. Meeletult hea tunne on näha, et lähedased hoolivad teineteisest. See annab kindlustunde ajaks kui nende vanemad on lahkunud. Olen õnnelik, et vanim neljast lähedasest on jalgadel ja seejuures hästi, kuigi ega see pole kergelt tulnud. Õnneks (must huumor), nii kaua kui jätkub haigeid on tal töö. Peaasi, et tal enesel oleks tarkust töötegemisel mõõdukat tempot hoida, et mitte läbipõleda. Kuigi jah, minu ajal polnud inimene kogu eluks seotud kohustustega panga ees, seetõttu mida oskan ma kaasa rääkida...

Veel emotsionaalseid märksõnu: ilus kodu (lähedase esimene päris oma kodu); karaoke on üks lõbus ajaviide; "Mamma Mia" on tobearmas film, mis kutsub esile palju romantilisi mälestusi; mõnus oli üle aastate panna taas selga Jõuluvana kostüümi; läheks neil kõigil hästi oma pereasjadega, et oskaksid seda hoida; ... - need kolm punkti on sisulised, kuid jäävad minusse.

Tänan kõiki, kes ilusaid pühi soovisid, need pühad olid tõesti ilusad. Erilised tänud kukupaikesele, kelle päkapikud kostitasid ka mind kommidega - magusad kommid teevad alati meele rõõmsaks. Soovin kõigile, kes siia blogisse mõnikord sisse vaatavad, et saadame selle aasta ilusalt ära. Uus aasta tuleb kindlasti parem või siis vähemasti huvitav. Seda kindlasti.

Pilt on pärit siit.

11 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Tere tagasi olemast :)
Head vana aasta lõppu!
Ja kui ma õigesti aru saan, siis võiks veel ühte tähtpäeva tähistada... vähemasti mina leidsin selle blogi esimese postituse 1. jaanuar 2008. Aga varasemad postitused? Ma ei usu nii suurde juhusesse. Võib olla on vastus kuskil postituses sees, ehk ma pole seda veel leidnud. Eks ma siis otsin edasi :)
Päikest!

Kaamos ütles ...

Su seekordse kirjutise sõnades on sära, see reis oli ilmselt imeline puhkus.
Ärgu see sära otsa saagu, jõudu selleks!

kukupai ütles ...

Ilusat aastavahetust!
Kõik muu võib olla, lähedased inimesed peavad olema!

Segasumma Saara ütles ...

Rõõmsaid hetki ka algavasse aastasse! Reis jättis tõesti veel sära su sõnadessegi :).

Bianka ütles ...

Jätkugu seda hingesoojust sinu sisse kauaks! Toogu uus aasta kaasa uusi rõõme!

helle ütles ...

Koju tulla on alati hea, mõtlen ma, sama hea, kui vahel ära käia.

Lootus, et uus aasta on parem kui eelmine, on samuti tore.
Teised head asjad - tervis, elutahe, positiivsus, kallid inimesed!
Kõike seda soovin Sulle uueks aastaks!

Anonüümne ütles ...

Sinule Kallis Hundiulg soovin ma kõike ilusat ja head. Jäägu selle aasta kõik jamad seljataha ja uuel olgu rohkem rõõmu ning õnne kõiges!

Üks pisike päkapikk teeb sulle samuti suure kalli!!!

Ti:a ütles ...

Aga minek lähedast juurde on kõige suurem kingitus.
Ma pole küll üle mõõtnud, aga minu arust on tee sealt sinna sama pikk, kui siit sinna, aga ikka oletatakse , et Soomest Eestisse käib see lihtsamalt.
Seepärast ma tunnen kaudselt headmeelt ,et Sul jätkus jõudu minna ja teha rõõmu.

Ilusat ja rahulikku uut aastat!

Linda Järve ütles ...

Toredaid tulemisi ja minemisi, aga eelkõige õnnelikku olemist 2009. aastaks!

toompeale ütles ...

kaunis, et Hunt ei olnudki enam üksik...

Kaamos ütles ...

Ilusat aastapäeva!

Soovin sulle kõike head!