reede, 10. märts 2017

Peetri kooli seelikud

Tundub, et kooli juhtkond ja hoolekogu nägid vaimusilmas ette midagi niisugust konservatiivselt diskrimineerivat:


Pärast võrdõigusvoliniku arvamust, et sedaviisi diskrimineeritakse poisse (või oli see tüdrukuid?), said poisid sellise vormi:


Siiski, proovides leida täiuslikumat kompromissi ning konsulteerides usuasjade volinikuga, et kooli edaspidi ei süüdistataks ka usulises diskrimineerimises, käib praegu töö uue koolivormi kujundamisel:

14 kommentaari:

Lendav ütles ...

Omani võõramaalastest külalised piidlevad (sellel pildil) teineteist millegipärast altkulmu ja kahtlustavalt.

Kogu see lugu (riidejant Peetri koolis) on lihtsalt absurdne. Ma käisin algkoolis kohustusliku koolivormi aegadel, riigikord oli siis üks teine. Ja ka siis oli tüdrukutel lubatud kanda koolivormipükse. Enamus ei kandnud, mina küll. Külmade ilmadega olid need hädavajalikud. Üldpilt koolis oli ikka tüdrukutel "seelikune". Minu ema keeldub tänapäeval seelikut kandmast (kui, siis ainult soojadel suvepäevadel), sest külm on. Minu tütar keeldub seelikut kandmast. Mina ikka aeg-ajalt kannan, aga jah, tööd ma seelikuga teha ei saa. See ajastu peaks olema selja taha jäänud, kus riidenorme rangelt ette kirjutatakse ja naisterahvastel pükse ajals olla ei tohi. Või siis... hakkab tõesti ajalugu korduma ja Peetri kool on lihtsalt edumeelne, oma ajast ees ja mu lapselapsed hakkavad riietuma juba Omani normide järgi. Oeh. Ei taha mõeldagi.

Lendav ütles ...

Mind saadetakse nädalavahetusel võistlustele. Õhupüstol. Ma pole varem käinud. Nüüd siis küsisin treenerilt, kas ma seelikuga minna võin? Ei! Jumala eest mitte! Sportlik riietus peab olema, seelikuga diskvalifitseeritakse. Nii et kohustuslikud (dressi)püksid. Diskrimineerimine, ma ütlen!

Mis jant selle riietusega on? Olid ajad, kui riietus näitas, millisest ühiskonnaklassist oled. Teatud värvitoonid on erinevatel aegadel ja erinevates ühiskonnakihtides keelatud olnud (kollane oli ainult Hiina keisri värv, purpurpunane jälle siinpool kuninglik jne). Kas me sellest välja ei ole juba kasvanud? Kõik peaks teoreetiliselt võrdsed olema.

Hundi ulg ütles ...

Ega need poisidki seal klassipildil rõõmust sära :)

Lendav ütles ...

Jajah. Kui veel 100 aastat tagasi sai poiss püksid jalga siis, kui ta oli juba "suur poiss", mitte enam titt, kes püksi pissib, siis tänapäeva tüdrukud tunnistatakse sama reegli järgi "tittedeks" kuni neljanda klassini. Enne pükse ei saa.

Veel paarsada aastat tagasi olid ka väiksed aadlilapsed vaatamata soole riietatud kleitidesse. Mingist vanusest (appi, ma ei tea, Notsu äkki aitab?) said poisid ikka püksid jalga.

Ajalooliselt arvatakse, et püksid on tegelikult naiste leiutatud ja algselt kandsid neid naised, mehed hilpasid palju kauem suvalistes hõlstides ringi. Naise keha vajab palju enam kaitset külma eest ja tuul seeliku all ei ole mitte tervislik.

Anonüümne ütles ...

Aga mina ütlen---väga korrektne ja ilus! Mulle meeldib selgus ja väljapeetus.

notsu ütles ...

Lendav, ma ei tea täpselt, mis vanusest poisid vanasti pükse hakkasid kandma, oletan, et see olenes konkreetsest lapsest. Aga see, mis sa sooja ja külma kohta märkisid, on see, mis ma ka ise mõtlesin - et tervishoidlikult võttes peaks just poiste alakeha jahedas ja tüdrukute oma soojas hoidma.

Sellest Inglise koolivormist olen kuulnud, et sellega on ka selliseid praktilisi probleeme, et nagu pildilt näha, on tüdrukute seelik suht olematu ja lisaks külmetamisele toob see kaasa Lolita-fetišistide soovimatu tähelepanu, nii et mingid vanemad selle mikromini vastu just sellepärast protestinud (stiilis "laps tuleb koju ja on õnnetu, sest tänaval karjutakse rõvedusi järele", brittidel on ju see catcallingu komme ka).

notsu ütles ...

Kindlasti kõlavad selles ahistamisjutus praegu kaasa ka mu kooliaegsed traumad seeliku üleskiskumisest - üks kiusamisvõimalus, millest püksikandja pääseb.

mustkaaren ütles ...

Pykstes on hea nähtamatu olla. Seelikuga muutud sa tahes-tahtmata märklauaks.

konn, lendav konn ütles ...

Notsikule - koledate tüdrukute seelikud poissa ei huvitanud:P

notsu ütles ...

ee, seelikuid ei kiskunud üles sugugi ainult poisid, kui ma õigesti mäletan, siis pigem ikka tüdrukud, ja see oli lihtsalt üks kiusamisvorm. Ürgvana pealegi. Inimeselt riiete kiskumine tema tahte vastu on juba muistne alandamisvõte.

loomulikult pole see ainus kiusamisvõimalus, aga kui keegi on juba sihtmärgiks sattunud, siis on tal vaja igasuguseid haavatavusi vältida. ja seelik on pükstega võrreldes selline haavatavus.

notsu ütles ...

algklasside lastel omavahel nagunii veel seksikuse mõttes "ilusate tüdrukute" teemat ei ole. täiskasvanud piilujad on muidugi iseasi.

Emmeliina ütles ...

Lapselaps-tüdruklaps on esimeses klassis on kogu kooliaasta jooksul riietunud ülikitsastesse teksapükstesse (küllap nooremad kommenteerijad teavad kuidas neid nimetatakse). Ülemine osa koosneb lühematest või pikematest jupatsitest. Ei ole ilus. Minu arvates. Pea pool klassi on täis neid poolpaljaid selgasid, pehmelt öeldes.
Eile tulita meile teksapihikseelikus, sukkpükstega. Oli väga kena. ja siis juhtus vetsu minnes selline lugu, et piiga hakkas seelikut ära võtma. Tal lihtsalt puudus tüdrukulik käitumisharjumus.
Mina: miks?
Tema: see asjandus st. seelik lihtsalt segab mind.
Selge, tema võit.
Tema: mehed on ju ka sukkpükse kandnud.
Mina: nojah, see oli ammu.
Tema: aga ilma seelikuteta.

Emmeliina, tüdrukute seelikute poolt.

Tqnis ütles ...

Teate, ausalt öeldes... Pärast tänavuse aasta presidendi vastuvõtu vaatamise üritamist ei tea mina enam üldse, mihukesed riiete või mütsi kandmise kombed meie maal kehtivad. Ilmselt on viga minus.

Aga muidu... Äkki jätaks mõne asja ka kohalikule omavalitsusele või kooli hooldekogule otsustada või lausa õpetajate, laste ja lapsevanemate kokku leppida? Selle vana rootsiaegse vabaduse järgi, et kui maha kukud, võid oma loaga püsti tõusta? Võibolla saadaks selliste asjadega hakkama ka ilma võrdõigusvolinikku ja Euroopa Inimõiguste Kohut asjasse segamata?

Hundi ulg ütles ...

Tqnis - 12 points!