laupäev, 27. detsember 2014

Tantsimine

See aasta pole kohanud reklaame aastalõpu ballidele. Kindlasti neid korraldatakse ja jätkub ka publikut. Sellega seoses jäin mõtlema, et kuidas nende eelmise sajandi esimese poole seltskonnatantsudega tänapäeval on? Ikka need valsid, fokstrotid, rumbad ja muud. Minu põlvkonna mehed, ise kaasaarvatud, tatsume need kuidagi ära, aga nooremad - 60-, 50-, jne.? Tean, et mõnes koolis isegi täna proovitakse kursuseid korraldada, mulle on aga teadmata nendes osalemise rohkus. Isegi kui neid kursusi toimub, siis vaevalt on muutusi selles osas, et poisse tuleb sinna jätkuvalt meelitada ja keelitada. Minu ajal oli üheks usalduslikult öeldud argumendiks see, et kuidas sa siis oma pulmas tantsid!? Nüüd on pulmad, teadagi, pigem erand kui reegel.
Mõistagi ei tähenda see seda, et nooremate tantsimised jäävad tantsimata. Muusikarütmis vabalt liigutamine ei sea enam rangeid piire oskamisele. Küll aga on ka sedaviisi tantsides, sarnaselt seltskonnatantsijatele, ilmselt andekaid ja hirmsalt kohmakaid. Vaieldamatu tõde on see, et tantsimine aitab poistel tüdrukuid lobedamalt sebida. Eriti kui ka lihtsamaid seltskonnatantse osata, tangost rääkimata.

Kõik see uitmõte tekkis sellest, et briti teadlased on uurinud :). Kas see on tõde või pila, jäägu igaühe otsustada lähtuvalt kogemustele. Olgu see materjal siiski ka siia jäädvustatud. Noormeestele iseseisvaks tudeerimiseks ja lapsevanematele didaktiliseks abivahendiks, selgitamaks, kuidas nende tüdrukutega on. 

19 kommentaari:

krati ütles ...

Minuga tantsida või kummutit lükata annab vist üks ja sama välja.
Aga kõlavab hästi , kas pole ? Kahjuks ei leidnud ma videod Andre Rieu esituse juurde .

https://www.youtube.com/watch?v=vauo4o-ExoY

Küllap on meil asi hullem .

Kel jalg närviliselt tõmblema hakkab soovitan tool kaela krabada-kummutiga on raskem tantsusamme teha .

krati ütles ...

Veel üks leid .

https://www.youtube.com/watch?v=_2pTasloA-s

duhh ütles ...

Ma ütleks, et tantsitakse küll ja on ka gümnaasiume, mille õpilaste jaoks ongi seltskonnatantsu oskus hariduse loomulik osa.

Hundi ulg ütles ...

Šostakovitši valss on minu arust geniaalne. Seepärast on seda ka mitmetes filmides kasutatud. Meie enda heliloojatest muidugi Pärdi "Ukuaru valss". Sellise muusika pärast tasub tantsimist õppida mistahes vanuses.

Hea teada, duhh. Seda ma tean, et lütseumis on tantsukursused vabatahtlik kohustus. Kuid kus veel?

Alatuste trepp ütles ...

Tantsukursuseid viiakse kaasajal gümnaasiumi astmes läbi Eesti enamikes (või vähemalt Tallinna enamikes) koolides. Osades koolides on see õppeprogrammi kohustuslik osa, osades vabatahtlik. Lisaks on tantsukursused olemas ka mitmes üliõpilaskorporatsioonis, sest tõsisemate korporatsioonide kodukord näeb ette, et korporant peab vähemalt algtasemelgi oskama enamlevinud seltskonnatantse. Huvitavam on aga see, et noormeeste huvi on kaasajal palju suurem kui aastakümned tagasi.

Hundi ulg ütles ...

See on küll minu jaoks meeldiv uudis, At. Olen ilmselgelt ajast maha jäänud :)

mustkaaren ütles ...

Oleneb kohast ja seltskonnast. Maakondade gymnades kaovad poisid tisko alguses nurga taha jooma-suitsetama ja yleslöödud tüdrukud tammuvad omavahel. Niimoodi kirjeldavad mu lapsed koolitiskosid ja minu ajal paarkymmend viis aastat tagasi oli ka umbes nii. Seltskonnatantse õppisid rohkem elusa muusika peal yles kasvanud keskealised, aga tänapäeva keskealised on tollesama tymaka(Mister Happymani jt mäletate?) ja tammumise saatel endid täiskasvanuteks tantsinud. Ja arvestades, kui oluline osa pidu õnnestumisel on ärajoodud alkoholi hulk, siis peened skeemi järgi tehtavad tantsusammud lihtsalt ei sobi kuidagi. (Ma õppisin põhikooli ajal rahvamaja tantsukursusel kõik sammud kähku selgeks, aga pidudel rõõmuga rumba tantsimiseks siiski ei läinud, selleks sobiv näolapp jäi puudu.) Mu 17-aastane tytar aga väidab, et Seltskonnatantse ei lähe iial tarvis, liikumishuvilised käivad ise flamenkos, moderntantsus, iluvõimlemises jne.

Hundi ulg ütles ...

Minul jäi selline mulje seltskonnatantsude osas just kohaliku kooli õpilaste juttudest. Aga äkki ongi siin maakate ja linnalaste vahe? Hea, et maakoolid kinni pannakse :)

Üldiselt pole aga midagi kadunud kui ka oskajatel jalg tuttava, reeglitele alluva beat'i ajal saalinurgas takti mõõdab. Mõttes tantsimine on kunst, väärtus ja elamus omaette.

Alatuste trepp ütles ...

Koolidisko ja tantsukursused on kaks täiesti erinevat asja. Mitte keegi ei hakka koolidiskol tantsima seltskonnatantse. Ei maal ega linnas. Samas suureneb Tallinnas viimasel ajal pidevalt nende noorte hulk, kes lisaks diskorütmis enese väljendamisoskusele tahavad osata ka klassikalisemaid tantse. Mõnes koolis tundub selliste oskuste omamine olevat lausa IN.

Eliisabet ütles ...

Meie provintsigümnaasiumis on üks kursus seltskonnatantsu kohustuslik, vabatahtlikult saab rohkem ka. Ja viimasel jõuluballil olid noored hiljem täitsa nördinud - eeskava oli nii tihe, et korralikku tantsu sai vähe. Nii et päris hull seis ehk pealekasvava põlvkonnaga pole :)

mustkaaren ütles ...

Oleneb sellest, kas kohapeal on mõni eestvedaja ja asjatundja. Koolidisko tõin teemasse sellepärast, et kohtades, kus on palju raskete perede lapsi, ei taha õpetajad eriti nn klassivälise tööga tegelda. Mu noorema tytre klassis ei ole olnud mitte yhtegi ekskursiooni, terve kooli peale toimub ainult käputäis trenne ja ringe jne. Ja meie vald ei ole ometi kõige väiksem ja viletsam... Inimesed käivad niikuinii Tartus tööl ja võimekamad lapsed viiakse linna kooli.

Epp ütles ...

Tere, Hundu. Kas ja kuidas Sinuga kontakti saab? Kui võimalik, siis sooviksin natuke nõu oma suguvõsa Lugude uurimisel.

Manjana ütles ...

mu lapsel oli ka linnakooli algklassides kohustuslik peotants, läks kehalise tundide nime all. terve klass vihkas seda, kuigi mõned lapsed pandi vanemate poolt lisaks ka ametlikku peotantsu. ja siis tantsisid kõik klassi lapsed seda lapsevanematele mingil spets näitamise üritusel. oi, see oli kole üritus. tantsivat karu on vähem valus vaadata.

aga nüüd on laps 16 ja ta pole kordagi ühelgi tantsupeol käinud. neil ei ole koolis mingeid pidusid, isegi mitte klassiõhtuid ja ei tea kuhu ta linnas peaks tantsima minema. ja keda peaks tantsimine ja päris inimesed huvitama kui võib hoopis internetis olla.

täiskasvanute jaoks on linnas ööklubid ja kõrtsid, kus saab tantsida. oma asi kuidas tantsid, võid valssi ka, ega keegi keela kui partner soovib ja ruumi jagub. mu kogemuse järgi oskavad mingit valsilaadset ja ligilähedasi samme päris paljud erinevates vanustes inimesed. eks need tantsud tähtedega saated tegid neile tantsudele päris head reklaami.

aga telekas oli ballireklaam küll. estonias toimub (või toimus?) mingi ball. pole aimugi, kes sellistele üritusele lähevad.

notsu ütles ...

mu tähelepanekud ütlevad, et meeste hulgas on rohkem neid, kes kardavad õppida midagi, mida nad juba ei oska. st olukorda, kus nad peavad tegema midagi, mis kohe hästi välja ei tule.

ei kehti õnneks kõigi kohta ja selliseid naisi on muidugi ka (minagi pean neid tundeid endas maha suruma, et asju õppida õnnestuks). a meeste hulgas tuleb seda rohkem ette. ja sellisel inimesel on mõistagi raske minna vabatahtlikult kursusele, kus tal võib alguses midagi valesti minna. ja mine tea, äkki teised oskavad paremini ja hakkavad naerma.

*

Teiseks olen ma vahel pidudel hästi vanu tantse õpetanud. need on sellised, kus põhisammud eriti keerulised ei ole, enamjaolt tuleb lihtsalt õigel ajal õigesse kohta jalutada - ja mina-õpetaja ütlen nagunii veel tantsu ajal ette ka, kuhu täpselt jalutada, à la "mees nr 1 vahetab naine nr 2ga kohad".

ja siis tuleb küll mehi tantsima, kui neid on peol hulgem, siis lausa massiliselt - et tekibki kümnete paaride pikkune rida ja need paarid ongi päriselt segapaarid, mitte kaks naist omavahel.

mõnel sellisel peol on vana tantsu õppusele järgnenud traditsiooniline seltskonnatants. tantsitakse ka seda, aga paare jääb hoobilt põrandal vähemalt poole vähemaks.

sest nüüd ei ütle keegi ette, kuhu minna ja mida teha. ja pealegi võib nüüd keegi teine paremini osata, aga vana tantsuga on julgem, kõik oskavad võrdselt vähe.

Hundi ulg ütles ...

Täitsa huvitav. Järsku tuli meelde, et olen juba sellel teemal kirjutanud. Pidin kaua oma blogi lappama. Silma jäid ka postitused, mida ehk häbenema peaksin, aga las olla. Ülesse leidsin:

http://hundiulg.blogspot.com/2009/09/pulma-avavalss.html

Muuseas, see koolipoisi poolt tehtud reklaam on taasvaatamisel jätkuvalt hea ja professionaalne. Huvitav, mis on sellest noormehest saanud?

Selle kommentaariga tahtsin tegelikult seda ütelda. Mõnikord tundub mulle, et peaks blogimise lõpetama. Iseenda kordamine, ammuräägitud lugude taasesitamine, need asjaolud viitavad mingitele ealistele iseärasustele, mis paljudele muutub tüütavaks.

Epp: minu meiliaadress on hundiulg2010@hotmail.com

krati ütles ...

Vanarahvas pidi rääkima, et kordamine pidi olema tarkuse ema . Eks me kõik tunneme, aeg-aalt , et me kordame end, ja kõik on kunagi juba olnud . See uid külastab ka paarkümmend aastat nooremaid .

Siiski on üks imetabane konks asja juures .
Lugedes midagi piisavalt suurte ajaliste vahedega vaatad loetut nagu hoopis uut materjali , ise endamisi imestades , kuidas ma enne ..?

Aga enne ei saanudki märgata , sest seda puuduvat kogemust, et asja olemust avada ja mõista , polnud .
Ehk annab see korduv postitus mingi puuduva jupi?

notsu ütles ...

eiei, kordamine nüüd küll mingi lõpetamise põhjus ei ole. Kõik blogijad kordavad ennast mingil määral, sest eks sama inimese jaoks ole ikka samad teemad olulised. Aga ükski kordus ei ole absoluutne, asi tuleb ilmsiks uue nurga alt.

notsu ütles ...

eiei, kordamine nüüd küll mingi lõpetamise põhjus ei ole. Kõik blogijad kordavad ennast mingil määral, sest eks sama inimese jaoks ole ikka samad teemad olulised. Aga ükski kordus ei ole absoluutne, asi tuleb ilmsiks uue nurga alt.

Hundi ulg ütles ...

Tantsimine ongi vist mulle oluline teema. See meeldis mulle omal ajal. Nüüd, ühe kopsuga on see pisut problemaatiline, võhma jätkub kolme esimese takti jagu. Need nn. õukonnatantsud oleks mulle vist rohkem jõukohased :)

Sa, Notsu, oled oma kommentaaris tabanud hästi ära mehe olemuse. Mõni mees ei võta selle mitteoskamise pärast ka näiteks haamrit kätte. Hirmust, et teised saavad aru vähesest vilumusest ja äkki irvitavadki - näe ei oska!