kolmapäev, 7. mai 2014

Mikrolaineahi

Kuni eilseni olin ma vist ainus eestlane, kes koduses majapidamises polnud kunagi kokku puutunud sellise masinaga. Eile toodi. Keegi sättis ja disainis oma kööki ja talle ei sobinud. Minuga on olnud sedaviisi, et algul, üle poole elu elatud, seda mikrolaineahju polnud veel leiutatutki. Kui ükskord esimesed siia Eestisse hakkasid tulema, polnud mul jälle sellist rahatähte. Hiljem oli köök nii väike, et piltlikult tuli tagumik ees uksest sisse minna - kus seal sellele kobakale veel ruumi oleks olnud. Seejärel aga oli hoopis niimoodi, et nagu päris kodu polnudki. Nüüd, pagendusse tulles ja iseendale kodu luues läks kuidagi meelest ära.
 
Eks ma muidugi eile katsetasin. Nüüd saan aru, miks lähimas poes on ainult "kotletid" ja viinerid, süüa pole aga teha millestki. Ausalt öeldes toimetan ma parema meelega pliidi ees - meeldib ja olen harjunud. Aga mõnes asjas on ta ikka kindlasti abiks. Ja nüüd siis peamine - kuhu see ahi panna. Köök iseenesest pole kõige pisem, kuusteist ruutmeetrit, ühele inimesele ajab asja ära. Kuid mul on ju iga asi, mööbel ja muu juba ammu oma koha leidnud ja käe järgi pandud. Oi jah...
 
 
Positiivsest küljest kah. Nüüd saan endale äkki perenaise majja võtta. Tänapäeva naised pole kodus reeglina just eriti usinad leemekulbi liigutajad. Mul vähemalt on selline mulje jäänud. Ehk siis saab söödud ka neid perenaise poolt soojendatud kotlette ja viinereid kui mul endal pole mahti süüa teha.

18 kommentaari:

Mae ütles ...

Ma püüan su pärast rõõmustada, et sul nüüd se va imeahi on :), aga tegelikult on pliidil ja ahjus tehtud toit ikka sootuks midagi muud. Meie majapidamisse sattus ka kunagi see "hirmus hea asi", aga mina seda kasutama ei harjunudki. Ei tahtnud ja ei taha siiani.

krati ütles ...

Meile toodi ka omal ajal . Toidu soojendamiseks kõlbas , aga kuidagi ei istunud see värk.
Oli pärast teine leivakasti eest. Muide, tean veel mõnda majapidamist, kus samamoodi leivakastina kasutatakse.

Mõnikord ma teda toidu soojendamiseks ikka kasutasin , aga üks kena päev arvas see riistapuu heaks väikest tulevärgiga ahjus leping üles ütelda, ja nii me koostöö selle uunikumiga katkeski. Ta oli suur ja pruun, ja meile jõudeski oli juba aukartust äratavas eas . Köök sai kohe valgem, kui ta külmkapi pealt keldrikoristuse prügikonteinerisse keldrikoristuse kevadkampaania ajal rändas . Ja uut ma endale enam ei tahtnudki .
Aga õigust räägib eelkommenteerija :
tõepoolest, ahjus ja puupiidil tehtud roog hoopis teine. Pane kasvõi mundris kartulgi lihtsalt sütele küpsema - keele neelad alla ,tuhased sõrmeotsad takkajärgi !
Linnakas saab sellisest luksusest ainult unistada .

Paula ütles ...

No, kes see mikrolaineahjuga süüa teeb!
See on pigem toidu soojendamiseks kui on vaja ruttu ja praadida ei taha. Või kruus piima soojendada või hommikune puder soojaks lasta :)

mustkaaren ütles ...

Elus tuli on parim.
Mikroga ei saa syya teha, kui tule soojus on sõbralik, mahe ja pikaldane, siis raadiolaine on terav, kõrvetav ja tappev.
Tänapäeva naised, jajah. Tänapäeva naine käib tööl, et ei peaks lastega lausnälgima. tal pole aega nagu mul, invaliidil, panna lõuna ajal veisekondid keema, et kell 8 õhtul saaks valmis päris puljongist päris supi. Ausalt öeldes, ega mul ka seda luksust iga päev pole, vaja kive vedada ja puid teha. pluss need ylejäänud 42 000 tööd...
Mikroahju asemel ma peaksin parem orja. Sest lapsed ei oska v viitsi kõike ja tihti on nii, et tulen väljast töölt, tuba kylm, pada tyhi, isa purjus, pere vahib otsa - anna syya!

soodoma ja gomorra ütles ...

"Kuni eilseni olin ma vist ainus eestlane, kes koduses majapidamises polnud kunagi kokku puutunud sellise masinaga"......haa, kas see on/oli provokatsioon või?

Lendav ütles ...

Töö juures on meil sihuke kast, ajab kodust kaasa võetud söögi soojaks küll. Aga koju ma seda ei taha. Lapsed tahaksid, aga mina ajan vastu. Ruumi kah pole.

Midagi need mikrolained selle toiduga teevad, et ta seal soojendades enam päris toidu moodi ei maitse. Teadjamad räägivad, et mikrolaine muudab molekuli struktuuri - seega seda toitu, mida mikrosse pandud, sealt seest enam kätte ei saa - saab hoopis midagi muud. Kas see tegelikult ka söögikõlbulik on, pole päris kindel.

Hundi ulg ütles ...

Provotseerin, provotseerin... :) Seda eesmärgil, et rohkem teada saada - instruktsiooni asjaga kaasas pole ja pisut narr (ja piinlik) minna kelleltki küsima, et pole kunagi selle ahjuga kokku puutunud.

Muuseas. Ühe eksperimendi tulemus röstsaia, salaami ja juustuga. Kaks viimast sulasid ilusasti, sai ise muutus, siiski veel pisut vormi säilitavaks, kuid maitsetuks taignamassiks :)

TT ütles ...

Mikroka tööpõhimõte on väga lihtne, elektromagnetkiirgus sunnib bipolaarseid molekule (vesi, rasvad, ... ) vastavalt sagedusele orienteeruma vastavalt välja suunale. Pidev edasi-tagasi pöörlemine tõstab temperatuuri. Temperatuur ( mitte kiirgus ) tõepoolest muudab molekulaarset koostist aga tavaliselt on see madalam kui tavatoiduvalmistamise juures. Maitseelamuse kipub andma just "kahjulikum" kõrgem temperatuur:) Selle jutuga ma ei promo mikrokaga toiduvalmistamist, lihtsalt üritan kummutada alusetuid väiteid mikroka kahjulikust mõjust toidule. Kui ei usu, lugege ise wikipeediast:)

Anonüümne ütles ...

H. Ulg, Kui Sul on pliit, siis tee röstsaia nii: lase parajalt kuumal pliidiraual röstsai kergelt pruunikaks, aga 2. kylje kypsemise ajal pane vorst ja juust juba alles pruunistuvale saiale. Pliidiraual erinevate asjade, sh köögiviljaviilude, röstimise yle võiks keegi veel kogemusi jagada, meie peres on puupliit kõigi lemmikaparaat.
Terv., Kaaren.

Anonüümne ütles ...

Toksi Googlesse "Mikrolaineahju kasutusjuhend". Saad õpetust iga ahjumargi kohta.
Tegelikult, eks ta üks mooduvärk ole. Õige toit valmib puupliidi.

Sekeldaja ütles ...

ei saa lahti kombest snoobitseda - minul ka seda kaadervärki köögis ei ole ja ei ole kunagi olnudki
aga füüsikuna mulle meeldiks n mikrolaineahjuga erinevaid katseid teha, võib saada vahvat tulevärki käima (üks lihtsam vist on muna "keetmine")
palju toredaid videosid saadaval...
selleks aga peab elama rikkas Läänes, kus selliseid asju prügilast lademetes leiab...

Maire ütles ...

Ei saa aru neist, kes mikrolaineahjust rääkides hakkavad selle kasutust võrdlema puupliidil toidu tegemisega. Pardon, aga täiesti teemast välja jutt ju. Ma ei tunne kedagi, kes mikroahjus süüa valmistaks, ikka kiireks soojendamiseks ja sulatamiseks on need mõeldud. Mina soojendan alati oma lõuna mikros ja kui vaja marju või liha kiiresti sulatada, siis pistan ka mikrosse. Mikrolaineahju vastalised meenutavad mulle alati üht tuttavat, kes 90-ndate alguses kuulutas, et tema küll mobiiltelefoni omale kunagi ei osta ja mis mõttes nad keset toidupoodi kõnedele vastavad ja avalikus kohas räägivad. Täna on samal inimesel juba ma ei tea mitmes mobiil endal taskus ja olen teda näinud rääkimas kus iganes. Teine võrdlus on mul Facebookiga - ikka need, kes pole endale seal kontot teinud on need kõige suuremad kirujad, et kui halb ajaraiskaja ja mõttetu asi see FB ikka on. Inimesed, astugem tänapäeva ja kasutagem selle võimalusi õigesti ja ilma eelarvamusteta! :)Ja kui ise ei kasuta, siis oleks ehk mõttekas kuulata neid, kes kasutavad ja mitte rääkida kui paha-paha see asi on, mida kunagi pole korralikult kasutama haktudki :)

notsu ütles ...

noh, mul on olnud probleeme, kui ma olen vastu tahtmist mikrolainetega soojendatud toitu sööma sunnitud, sest ei taibanud kohvikus piisavalt ruttu karjatada, et "ärge soojendage". ma ei karda selle toidu terviseohtlikkust, aga isegi soojendamata sai on krõbedam kui mikrokast läbi käinud sai - asi ei ole selles, et kuum ahi tekitaks maitseomadusi (ja kantserogeenseid ühendeid), maitseomadused on soojendamata saial-pirukal juba olemas ja kaovad seal kuumutades ära. ja pooled kohvikumüüjad kipuvad hommikusi saiu õhtul mikrokasse toppima, kliendilt luba küsimata.

Lendav ütles ...

http://www.loodusajakiri.ee/loodusesober/artikkel1263_1230.html

Kodumasinatest, elektromagnetkiirgusest ja eraldi pikem lõik ka sellest, mis juhtub toiduga mikrolaineahjus. Ja ärge tulge rääkima, et maitse ei muutu - muutub küll! Mikrolaineahi kõlbabki ehk harva ja hädapärast kasutamiseks.

Telefoni kiirguse kohta aga niipalju, et kui mul oli põskkoopapõletik ja miski trikiga nina lahti ei saanud, aitas 2-minutiline kõne ja - ninast käis õhk läbi! Ausalt, kõhedaks tegi.

mustkaaren ütles ...

Ma ei armasta söögi soojendamist ajapuuduse ja soojendatud sööki jäävate tykkide tõttu, nii et võrdlen mikrokat puupliidiga justnimelt kokkamiseks sobivuse koha pealt. Snoobik olen - kui eilane söök kylmalt ei kõlba, siis pole näljas, võib tagasi õue tööle minna 😊 ja yldse, kui mul peret poleks, toituksin ainult kuivanud leivast. Mismõttes vitamiinid, mismõttes garneering ja serveering ? Ma söön, et elada, mitte elan, et syya.

Hundi ulg ütles ...

Lugesin kommentaaridest enda jaoks palju kasulikku ja õpetlikku.Tänud.

Rents ütles ...

Pead ikka minu ära võtma, Hundi Ulg. Mikrolaineahjusid ma ei armasta ja nendega süüa ei tee, aga niisama teen küll. Ainus jama muidugi, et minu vanuses ei tule naised iial ainult kohvriga, koer tuleks ka kuskile paigutada. :D

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.