neljapäev, 12. detsember 2013

Väike poiss naiste saunas

Ei viitsi ega taha kirjutada - mured suveabilisega, too armunud ja sealt tulenev. Jooksvalt loen. Ka seda, mis erutab inimeste meeli. Endale imestavalt loen ka kommentaare. Selline lugu siis, et veekeskuse naiste riietusruumis, duširuumis väikene kuue aastane poiss. Tean küll, et toimetaja poolt loodud provotseeriv tekst. Eluline siiski ja ka oodatud vastukaja saav. See ju sama, mis Aidi Valliku leivatöö, mugandada (au ja kiitus - seni loominguliselt ja hästi) välismaiste saadete stsenaariume Eesti oludele. Olen korduvalt saanud tagasisidet Aidi tööle: " Selline juhtum oli, telekas näidati...".
 
Seega, väike poiss naiste saunas. Isiklik seisukoht on kategooriline eitus. Tean ja olen lugenud lugusid, kus põhjendatakse lapse hilisema biseksuaalse perioodi kaldumist homoseksuaalsesse tulevikku just sellega -  lapsepõlves "avanev" vaatepilt ei olnud...  Ehkki mitte teaduslikult põhjendatuna, vaid inimsaatuste kujunemise kogemusliku informatsioonina on see siiski tähelepanu vääriv. Kommentaaride ängistavaks ja üldistavaks mõtteks kujunes minu jaoks infatiilne elik näiliselt ja masohhislikult parastav, kus isa on? See selleks. Ärritasid hoopis mõned kommentaarid, mis laiendatult ja utreeritult viivad ühe sõjaaegse, heal eesmärgil trükitud plakatini:
Aga üldiselt nõustun nende kommenteerijatega, kes leiavad, et kuue aastase lapse puhul näha või pookida külge seksuaalsust täiskasvanu arusaamas, olgu poiss või tüdruk, see väärib eraldi tähelepanu. Selline täiskasvanu võiks pöörduda seksuaalpataloogi poole võimalike häirete diagnoosiks ja raviks. Seda praeguste, kuigi pidevalt muutumises ja arengus olevate seksuaalsete väärtushinnangute kontekstis.
 

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See meenutab mulle äsja Ameerika uudistest läbi jooksnud lugu 6-aastasest poisist, kes klassikaaslase "seksuaalse ahistamise" eest (musitas sama vana tüdruku kätt) oleks peaaegu koolist välja visatud.

=E= ütles ...

Hmmh. Ma hakaksin just mõtlema, et mind need 6-aastaseid üldjuhul ei ole seganud, ma pole neid tähelegi pannud. (Mitte et viitsiks üldse inimesi vahtida ujulas.) Samas kui ise 6-aastasena ujumistrennis käisin, olid tüdrukud-poisid ikkagi erinevates garderoobides seal Dünamo basseinis.
Huvitav on tõesti jah, et miks siis segarühm just kui loomulikult naiste dušširuumi suunatakse? Et mehed on loomult sellised seksuaalpredaatorid? Ja sellest 6-aastasest tuleb ka ühel päeval SELLINE? Ehh, lubage naerda - üle võlli dramaatiline on see teemapüstitus. Ja mida seal garderoobis nii väga ammulisui vahtida - kuidas naine sukkpükse jalga tõmbab või? :) Kitsas vahekäigus kakerdades, näost leemendades ja samal ajal õlgadelt libisevat rätikut haarates.
Me elame ikka ülitundlikul kehatabude ajstul - USAs muidugi on alastus veel hullem tabu - seal käiakse avalikus pesuruumis dušši all kah T-särgis.

Emmeliina ütles ...

pole just päris ujulateema, aga meelde tuleb küll: kui meil veel kodusauna polnud pidime saunalembese perena kasutama linna erasauna. "Era" tähendas seda, et mehed ja naised eraldi, aga kellaaeg ja päev üks. reeglid nägid ette poolteist tundi saunaaega, aga meil mehega kokku kaks suurt ja kaks väikelast. õkonoomsus nõudis, et pidin noorema poisi naiste poolele võtma.
Millegipärast häiris nelja aastane mehehakatis just vene keelt rääkivaid prouasid. No mis teha. Andsin põnni meestega kaasa ja pesin hiljem kodus pesukausis üle.
oo ajad, oo kombed...

Elviina's blog ütles ...

Meil Soomes taas suhtutakse saunakultuuri hoopis mõistlikumalt. Omagi peres käis noorim meiega koos saunas kuni 16 aastani. Väga paljud pered käivad alati niinimetadud segasaunas. Saun on nii püha paik, et ei seal mõtegi liigu kuskile seksuaalsuse suunas.

notsu ütles ...

ma käisin Soomes ühes veekeskuses, kus niipalju, kui minu silm seletas, muud varianti ei olnudki kui segasaun. just nimelt nii püha paik, et "ei ole seal meest ega naist..."

K ütles ...

Häid pühi, Hunt!

Aidi ütles ...

Aitäh heade sõnade ja huvitavate mõtiskluste eest! Ilusad jõulud jäid küll soovimata - aga head vana aasta lõppu ja veel paremat uut aastat!

Mis puudutab väikseid poisse naiste pesuruumis, siis üks osa sellest on asjale liigse seksuaalse mõtte omistamine, aga teine osa on elementaarse kasvatuse olemasolu. Pesuruumis on ükskõik kas samast või erinevast soost võõrast täiskasvanut piinliku tähelepanuga jõllitav laps lihtsalt jõllitatavale ebamugav. Kohmetust tekitav. See on kasvatus, mis ütleb, et teist inimest ei ole sobilik niimoodi vahtida, ole sa poiss või tüdruk, laps või täiskasvanu. Ja sellise vahtimise sildistamine seksuaalseks tuleb ilmselt meie tänapäevase maailma liigsest seksualiseeritusest üldse. Arvan ma.