kolmapäev, 16. november 2011

Armastus on haigus

Mõnikord saab lugeda jaburaid uudiseid või väiteid. Kõik me teame näiteks, et Euroopa Liidus on "seadus", mis määrab banaani suuruse ja kõveruse. Aga vaevalt, et keegi meist on oma silmaga näinud sellise regulatsiooni teksti. Ja ega keegi ei viitsigi hakata otsima EL dokumendipahnast, kas tõepoolest eksisteerib mõni direktiiv banaani kohta. Lihtsalt meile meeldib uskuda, et selline tobedus on olemas.

Mingil moel sarnaneb ülaltoodud banaaniloole eelmise kuu alguses kusagilt vene portaalist loetud uudis meditsiinivallast, mis järele mõeldes aga nii tobe ei tundugi. Muuseas ja millegipärast tundub mulle, et ma olen seda uudist ka aastaid varem lugenud, kuid see selleks. Uudis ise siis aga selline, et Maailma Tervishoiuorganisatsioon on tunnistanud armastuse haiguseks. Rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis paikneb see haigus väidetavalt psüühika- ja käitumishäirte peatükis koodiga F63.9 kui täpsustamata impulsihäire. Armastus on selles haiguste klassifikatsioonis siis samas kompotis pataloogilise hasartmängimise, püromaania, kleptomaania ja muu seesugusega. Jah, armastus on üks imeline sõltuvustunne, mis annab tiivad ning mida tahad tunda ikka veel ja veel..


Olen minagi seda tõbe paar korda elus põdenud ja paranenud, kuigi raskelt. Kuna tegemist haigusega, siis peaksin tervenemise üle olema ju igati rõõmus. Siiski vaatan mõnikord heldiva kadedusega omavanuseid, kes aastakümneid juba haiged, nii heas kui halvas ja lõpuks surevadki selle haigusega.

9 kommentaari:

Lendav ütles ...

Kummalisel kombel on vahel tunne, et see haigus on üks väheseid asju (kui mitte ainus), mis elu üldse elamisväärseks teeb...

Armastus vast ikka ei ole haigus. Armumine on aga küll. Need on ju kaks täiesti erinevat asja.

Alice ütles ...

Kui armastus oleks haigus, siis ei tahakski ju terveks saada.
Hea oleks ju tõesti mõelda nii nagu räägib mu mees, et elame kaua ja õnnelikult ja sureme ühel päeval.

Hundi ulg ütles ...

Lendav, ma juba kirjutamise ajal mõtlesin, et äkki peetigi silmas ikka armumist. See nagu rohkem sarnane "impulsihäirele" (kuni mõistus taas koju tuleb) :)

Kuna lugesin aga vene keeles ja seal kasutati sõna "любовь", siis oleks jutt ikkagi nagu armastusest. Armumine on seevastu vene keeles "влюбленность".
Nii, et mine võta kinni, mida tegelikult öelda taheti.

yrt ütles ...

Hahaa, peab tunnistama, et banaani mõõt on direktiivis oluliselt täpsemalt määratletud. F63.9 Habit and impulse disorder, unspecified, annab hulganisti tõlgendusvõimalusi: http://www.who.int/classifications/icd/en/bluebook.pdf
Mul tekib siinkohal hoopiski küsimus, kas kuskil on mingi direktiiv, mis määratleb, mis näitudele peab vastama häireteta inimene (st igatepidi terve, armumisest kahjustamata, kahe ühepikkuse jala ja käega, kahe selgelt nägeva silmaga jne)? Nagu standardne banaan:)

Hundi ulg ütles ...

Lugedes seda aukartust äratavat psüühika- ja isiksusehäirete loetelu rahvusvahelises haiguste klassifikaatoris, võib igaüks meist tunda ennast tõepoolest polkovniku lesena. Midagi "sobivat" leiab sealt igaüks.

Seega laiendan Sinu mõttekäiku, yrt. Näidake mulle kasvõi ühte normaalset inimest!

mustkaaren ütles ...

Normid on enamasti mitmele poole venitatavad, nii nagu jurist võib vajadusel seadustest leida kõrvalehiilimisex sobivaid auke.
Peaasi, et kedagi ei kahjustata. Haigus pole probleemix, kuni sellega teisele inimesele kurja ei tee.
Armumine & armastus on ajukeemia, 1 ajutine psyhhoos, teine pikaajaline mõistuse poolt toetatud seisund. Isixusehäired, muide, takistavad kumbagi liiki armastust teostada nii, et see ka objektile meeldiv on. Nii et armastuse haiguse-seisus pole probleemix, pigem selle teostajate muud kaassymptomid.

notsu ütles ...

Sellest, kuidas niisugused "faktid" tekivad, joonistati hiljuti üks järjekordne xkcd koomiks (keegi käib mingi killu välja, keegi teine tsiteerib seda ja nii edasi ja tagasi).

Üks selline käibemüüt on nt keskaja kingad, mille ninad olla olnud nii pikad, et need pidi ketiga sääre külge kinnitama. Ühtki sellist säilinud kingaeksemplari ei ole, üheski keskaegses allikas selliseid ei ole kujutatud, aga ajalehtede-ajakirjade ajaloonuppudes ilmub see "fakt" idioodi järjekindlusega.

Hundi ulg ütles ...

Eks need asjad ole jah, notsu, sarnased Orson Welles' eetris olnud kuuldemängule The War of Worlds.

õhksoojuspumpa ütles ...

Armastus on hingeseisund, mis suuresti sõltub teise inimese suhtumisest ja tegudest. Ise ollakse jõuetu end selles vallas aitama...