esmaspäev, 21. september 2009

Kui loll oled sina?

Sattusin klõpsates ühe kooli neljanda klassi ajaveebile. Lastele antud ülesandeks lahendada viktoriin. Reeglites on kirjas, et võib kasutada ka internetti ja teatmeteoseid. Ma mõtlesin, et oma hariduse ja lugemusega, nn. loomulikust intelligentsist, panen 10-aastastele lastele nüüd küll pika puuga. Avan siis küsimustiku ja... TÄPE mis TÄPE.


17-st küsimusest:

- tean kindlasti õiget vastust 5-le küsimusele;

- kahtlen vastuse õigsuses 3 küsimuse puhul;

- ülejäänud 9-le küsimusele peaksin hakkama otsima vastust internetist või teatmeteostest.


On loomulik, et iga järgmine generatsioon on eelmisest targem. Aga et ma oma elatud x-kümne aasta juures sedavõrd loll olen, on mulle siiski üllatus. Kui ma mäletaksin kuhu ma oma diplomi olen pannud, siis võtaks selle kõrget haridust tõendava dokumendi ja peidaks selle kuhugi, kust enam teda üles ei leiaks.


Lähen õue häbenema.




12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ära sa häbene siin midagi ...
Need on sellised trikiga natuke :)
Aga omamoodi lahe on ennast harida vahel :)

Hundi ulg ütles ...

Sa vist ei vajutanud lingile...

Malmö strateegia, Stockholmi programm või Uppsala teesid. Need vastusevariandid nõuavad ikka teadmisi või lugemist. Ei mingeid trikke.

Bianka ütles ...

Mina hoidun hoolega oma tarkust kusagil viktoriiniküsimustega kahtluse alla seadmast (linki ei vajutanud!). Mis puutub igasugusesse laiatarbetarkusse, mida küsitakse "targem kui 5B"- tüüpi saadetes, siis on värskelt keskkooli lõpetanud inimene kõige targem. St. mäletab veel kõige rohkem fakte erinevatest valdkondadest.

Ikkagi arvan, et ma olen sellisest noorest targem. Pole ainult vaja testima minna.

Kui küsiks, mis on tarkus või lollus, siis jätkuks juttu kauemaks...

Anonüümne ütles ...

:)

see-tarkus tihti kahe otsaga..
Lähimineviku ajul, mil veel õpetajaks käisin, ehitasin oma kontrolltööd üles selliselt, et nood, kes "lihtsa kolme" lootuses minu lubaga küsimustele vastamisel konspekti kasutasid, ei saanud oodatud koolipoisihinnet enamast mitte..

Vastuste leidmine paljuse info hulgast (elu kordumatuis olukorris) on maisuses parimaks hakkamasaamiseks palju olulisem pähetuubit tõdede teadmisest, arvan.


A vikrtoriinid nigu ristsõnadki hääd siiski -- ajulihased vajavad samati trenni nigu muud.. ;)

Heli ütles ...

Kahtlustan, et mul oli Sinuga enam-vähem sama tulemus...
Aga tulemusi ju ei saanud teada-24.septembril alles avalikustatakse:)
Et ma piinlikusest ei minestaks, täitsin ankeedi fake-andmetega. Metsa Piiga jne:)

Kaamos ütles ...

Neljas klass ikkagi, ma pelgasin häbisse jääda ja ei julgenud isegi valenimega esineda!
Vastasin, mõtlesin, kui kahtlesin, otsisin netist ja siis avastasingi, et polegi ju oluline kõike ise teada, lihtsalt küsida peab oskama.
Äkki selle viktoriini mõte ongi mitte tuubitud teadmistes, vaid küsimuste esitamise oskuses? Küsimused ise olid ju tõesti päris keerulised!

Hundi ulg ütles ...

Ja tegelikult on ju vahva, et 10-aastased lapsed pannakse otsima vastuseid keerulistele küsimustele. Sügav kummardus õpetajale.

Mina ei osanud kümne aastaselt isegi tüdrukutest veel unistada, rääkimata sellest, et tunda huvi skandinaavia keelte foneetika vastu.

osaline ütles ...

Kus Su aed on? Ma tuleks ka :D

Heli ütles ...

Viktoriini õhinas unustasin öelda, et... hirmus hea meel, et rivis tagasi:)

lagrits ütles ...

Ma ei saatnud vastuseid ära, aga huupi vastasin vaid kolmele küsimusele (no ma tõesti ei ole Gaarderi raamatuid lugenud...), kõiki teisi kas teadsin või oli neid üsna kerge "välistamise meetodil" tuletada. Kontrollisin, et ka huupi pandud asjad läksid täppi. Niisiis ma arvan, et tegin õigesti, et auhinda koolilaste eest ära ei näpanud :)

Hundi ulg ütles ...

Lagrits, Sa oled üks igavene oivik :))

lagrits ütles ...

Oh, ma ikka püüdsin vähemalt tudengipõlve(de)s nii elada, et saaks sest vastikust viiemehe-koormast lahti :D Ei saanud!
Aga viktoriinid on lahedad, kui on head küsimused - sellised, mis ei eelda päheõpitud kooliteadmisi, vaid mida saab ringiga tuletada. Mõnus ongi ju just mõtlemise protsess, eriti kui seda saab teha vahva võistkonnaga.

Ja mul on ka hea meel, et hunt jälle ulub :)