kolmapäev, 17. detsember 2008

Kuressaare "must mask" paljastati

Politseil õnnestus paljastada salapärast "musta maski", kes mõnda aega kollitas Kuressaare naisi, tungides öösel nende magamisruumidesse.

Öösel vastu tänast päeva Kuressaare 1. rajooni politseikonstaabel pani tähele, et kuursaali käimla aknast püüab sisse tungida keegi noormees. Viimane kandis kaelas tumedat taskurätti, mida ta üheainsa käeliigutusega võis tõmmata näo ette maskiks. Politseinik vahistas sissetungija. Ülekuulamisel selguski, et on tegemist kurikuulsaks saanud "musta maskiga", kelle tegude kohta araverelisemad olid heietanud otse legendaarseid lugusid. "Must mask" osutus 16 aastaseks Ilmar Viidas'eks, kes on pärit Saaremaalt, Suurevallast. Ta võttis õigeks oma öised retked naiste magamisruumidesse. Tabamisööl oli tal kavatsus tungida kuursaalis elutsevate naisteenijate ja tantsutaride ruumidesse.

Politsei on arvamisel, et Ilmar Viidast ajasid neile öistele sissetungimistele ebanormaalsed kalduvused.

Maa Hääl, 11. juunil 1938

4 kommentaari:

Kaamos ütles ...

28.04.1949 aastal arreteeriti Ilmar Viidas jälle, seekord 25+5 ja Karaganda.
Tuli 1954. aastal (samal aastal kui mu vanaisa...) tagasi ja elas 72 aastaseks.

Hundi ulg ütles ...

Neid nupukesi lugedes ja kuupäevi vaadates taban tihti ennast mõtetelt: aga mis sai edasi? Mõnikord, selle samaga, "mis sai edasi", võiksime kokku kirjutada romaani.

Seesama Must mask, kes hoidis Kuressaare daamede närve pingul (ja põnevil) lühikest aega ei osutunudki Rudolfo Valentino tüüpi donjuaniks. Ilmar-poisike oli just tähistanud oma 16. sünnipäeva kui konstaabel ta "rajalt maha" võttis. Kas oskas see poiss arvata, kus viibib ta kümne aasta pärast?

Kahe aasta pärast algas sõda. Kindlasti sattus "Must mask" 18 aastasena kuhugi mobilisatsiooni alla. Eeldatavalt venelaste armeesse, sest hilisemad sündmused 25+5 eeldab paragrahvi 58, mis omakorda viitab "vaenlase" poole ülejooksmist. (Väga paljud said oma nätaka kätte just mitu aastat pärast sõja lõppu).

Ilmar Viidase lugu algab küll pikantse vahejuhtumiga, kuid edasi on juba selle aastakäigu poiste tüüpilised eesti lood.

Kaamos ütles ...

Sedasama küsimust "mis edasi" mõeldes ma just otsima hakkasingi. Jah, §58 oli tõesti.
Eks poisikesel olid omad tembud, see mis pärast tuli, ei sõltunud üksi temast. Sõda ei olnud tema väljamõeldis.
Olen tihti kasvõi linnas vanemaid inimesi vaadates avastanud end arutamast, et kuis küll oli siis kui nad noored olid. Maal, külas elades olen tihti kuulnud mammide juttusid sellest, kuis oli. Oli-oli, kõike oli. Kirge ja kaklust, surma ja leina.
Aga vanemaid inimesi vaadates on raske neid jutte inimestega kokku viia.. Nooruse arrogants?
Küllap mõni väga noor inimene mõtleb sama juba ka minu kohta.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.