teisipäev, 14. september 2010

Kelder


Veerand mu majaalusest on kelder. Maakividest müürid hoiavad suvel ruumi meeldivalt jaheda ja talvel parajalt sooja. Kui ma selle kodu ostsin, siis oli põrand üks mühklik mullahunnik. Kartulite idutamine on üks vajalik töö, kuid kui see muld ja muu sodi põrandale jääb, siis tulemuseks on üks hallitav mass. Kaevasin selle mulla keldrist kohati poolteise-kahe-kolme labidasügavuse võrra välja ja vastu tuli ilus liivapõhi. Just samal ajal lammutasin pliiti. Laisk nagu ma olen, otsustasin vanadest kividest teha keldrile põranda, et seda pliidisodi kuhugi kaugele vedama ei peaks. Tagantjärgi tarkusena võin öelda, et asi toimib hästi. Põrandaks olevad telliskivid hoiavad "õiget" niiskustaset ja ehk ka kuidagi mõjutavad keldri temperatuuri. Ega ma seda asja eriti ei tea, sest füüsika on minu jaoks läbi aegade olnud üks tume maagia.

Vaatamata keldri sisule, põhiprobleem aga jäi. Mistahes vihma- ja sulaveed kippusid voolama üle ukseläve keldrisse. Eriti nutune oli asi varakevadel. Päeval kogunes sulavesi keldri ukse ette ja öösel siis vastavalt külmetus jääks. See tähendas aga seda, et kevadel tuli mitu korda päevas sealt ukseesisest kühveldada vett minema. Kui aga sellega hiljaks jäin, siis peale külma ööd tuli raiuda jääd.

Sellel suvel tekkis moment, et lõpuks asi ära parandada. Kaevasin keldri ukse ette ligi pooleteist meetri sügavuse augu, külmumispiirist sügavama. Sisse drenaažitoru, maakivid ja killustik. Suvine vihmavesi räästast kaob nüüd küll hetkega. Näeb, mis kevadel sulavetega saab.

10 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Pooleteise meetri sügavune auk...ja sa söandad veel väita, et sul pole jõudu :D. Ma ei saaks poolemeetrisegagi hakkama...

Anonüümne ütles ...

Ma olen absoluutselt võhik kivide ladumises. Millega sa need kivid kokku määrisid, et nad paigas ja koos püsiks? Tavalise tsemendiga?

Anonüümne ütles ...

Hundiulg, kui sa nüüd saaks vaadata siis istun mina tige ja puhisev... kadedusest peaaegu roheline.. ja ajan tossu välja ...
Need pildid ütlevad kõik..
Igatahes, kade olen .. sigakade ;)

Tqnis ütles ...

Nii kogemuste vahetamise korras, drenaažitoru... kas Sul on mingi vihmavete kogumise süsteem, või juhtisid Sa selle lihtsalt kuhugi kaugemale.

Umbes sarnane töö tuleb mul endalgi ära teha, kui aega saab ja selg kannatab. Kui ei, siis lasta teha.

Hundi ulg ütles ...

Kuigi kogu maja kanalisatsiooni kogumiskaevud on suht lähedal, ei viitsinud hakata jändama (kürguste rihtimine, augu tegemine raketesse jms.). Seega töötab see drenaažitoru imbvälja põhimõttel. Pinnas oli pehme ja sain seetõttu anda äravoolule suure kallaku. Torukraavis siis liivapadi, toru ümritseb killustik ning toru ise mähitud filterkangasse.

Hundi ulg ütles ...

Tibinas, need vanad tellised ladusin-koputasin ilma igasuguse seguta loodi aetud liiva peale. Pärast siis labidaga veel liiva peale ja harja ning kellu abil kividevahelised praod täis.

Asja iva on selles, et tellised ning liiv vajadusel imavad endasse niiskust. Mingil hetkel aga annavad omakorda niiskust välja.

Selline õhuniiskuse iseregulatsioon võimaldas mul eelmisel aastal hoida keldris õunu ilma igasuguste kahjustusteta jaanuari keskpaigani. Ehk oleks need veel kauemgi säilinud, kuid enne said otsa. Tegin keldris säilitatud õuntest iga nädal paraja portsu värsket õunamahla.

tegelinski ütles ...

Imetlen (ja imestan) alati, kuidas küll inimestele igasugused põnevad ideed tulevad. Ja kuidas neid realiseerida suudavad.
Ja siis imetlen veel, et ah mis kord ja süsteem riiulitel :)
..
Imetlen... aga kadedust ei tunne! Ausõna :)

Anonüümne ütles ...

väga, väga hea.
pean selle oppetuse vist välja trykkima. tahan ka majaalust kivikeldrit teha, kui hissand annab...
trv, kaaren.

Anonüümne ütles ...

kUI MA ELASIN TALLINNAS JAKOBI TÄNAVAL OLI MU AKNA ALL JUST SELLINE UKS NAGU SEE SIIN PILDIL KINNIMÜÜRITUNA(?) ON.
(Mis elu need suured tähed küll mul siin elavad!) :D

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.